Blodbadet langs Nordlandsbanen skal undersøkes

rein

Bodøposten.no rapporterte i går om et blodbad langs Nordlandsbanen der over 100 reinsdyr hadde blitt med ned av flere tog på strekningen Kvalforsbrua mellom Eiterstrøm og Mosjøen på Helgeland. Nå melder Bane NOR at dyrepåkjøringene skal undersøkes.

På Nordlandsbanen mellom Kvalfors og Mosjøen har det vært åtte påkjørsler av reinsdyr på få dager. Til sammen har 110 reinsdyr blitt påkjørt mellom onsdag 22. og lørdag 25. november.

– Det er tragisk. Vi har et samarbeid med reineierne og har laget systemer og rutiner for å forebygge reinpåkjørsler. Nå undersøker vi hvorfor dette ikke har fungert godt nok, sier områdedirektør Thor Brækkan i Bane NOR.

Det er etablert et system for varsling av jernbanen når reinen kommer nær jernbanelinjen. Reineier ringer Bane NOR, som varsler lokførerne. Da settes hastigheten på togene ned på gjeldende strekning i seks timer, før eventuell ny varsling gis.

– Vi undersøker nå nøye omstendighetene ved varslingskjeden fra reineier til Bane NOR og videre til lokfører, sier områdedirektør Thor Brækkan.

Mange reinsdyr er nå samlet ved beiteområdene ved jernbanen sør og nord for Mosjøen. Innen 1. desember skal de transporteres videre til beitemarker nærmere kysten.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.