Ber fylkestinget fordømme invasjonen av Ukraina

nfk

På første samling etter Russlands invasjon av Ukraina må et samlet Nordland fylkesting fordømme invasjonen og krigshandlingene. Det mener Arbeiderpartiets Linda Veronica Eide og Odd Arnold Skogsholm.

De to representantene ber alle partiene på fylkestinget stille seg bak kravet, og fordømme russiske myndigheters invasjon av Ukraina på det sterkeste.
–Vi krever, på lik linje med store deler av det internasjonale samfunnet, umiddelbar tilbaketrekking. Samtidig ber vi russiske demokratiske krefter om å fortsatt jobbe for dialog og fred, sier Eide.

Både hun og Skogsholm konstaterer at situasjonen er alvorlig.

– Russlands handlinger forårsaker tap av menneskeliv og store ødeleggelser. Freden, utviklingen og stabiliteten vi har oppnådd de siste 30 årene i Europa er i fare, påpeker Skogsholm, som viser til at de humanitære lidelsene i Ukraina er enorme, og at flyktningstrømmer ut av Ukraina i tiden som kommer kan bli store.

Nå er det flere grep de to politikerne mener må tas.

– Ukrainere må sikres en trygg flukt ut av landet og reduserte køer på grensestasjonene, og kreftene internt i Russland som krever fred og dialog, og som nå risikerer livet, må få all mulig støtte, sier Skogsholm. Han ber i tillegg alle her hjemme om å gjøre det de kan for å støtte Ukraina.

Eide og Skogsholm oppfordrer nå alle til å strekke ut en støttende hånd til russere og ukrainere i Norge som ikke bærer noe ansvar for Putins krigshandlinger.

– Jeg håper at de andre partiene nå stiller seg bak oss for å be norske myndigheter åpne dørene for at et stort antall ukrainske flyktninger kan søke ly her, fram til de trygt kan komme hjem igjen, avslutter Eide.

Hele utkastet til uttalelse som representantene ønsker at fylkestinget skal stille seg bak, kan du lese under. Uttalelsene skal behandles i fylkestinget i Svolvær på onsdag.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.