Ber besteforeldre velge vafler foran vin og øl

Av-og-til

Nesten to av ti har sett berusede besteforeldre med egne eller andres barnebarn. ​– For mange eldre er slepphendte med alkoholen foran barn, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Resultatene kommer frem i en undersøkelse Ipsos har gjennomført for alkovettorganisasjonen Av-og-til.  

​– Barn kan oppleve det utrygt og skummelt når mormor eller farfar drikker alkohol. De merker raskt at voksne endrer segnår de drikker, sier Eriksrud.  

Hun sierbarna ønsker seg besteforeldre som er slik de alltid pleier å være. 

​– Besteforeldre er viktige omsorgspersoner for barna og vil barnebarna sine det beste. Da er det viktig å ta en titt på alkoholvaneneslik at sommerferien blir fylt av gode minner for alle, sier Eriksrud.

Eriksrud er opptatt av at kroppen reagerer annerledes på alkohol når man blir eldre, og at mange eldre ikke er klar over det.  

​– Man tåler ikke like mye som før, og får høyere promille som varer lenge. Det er viktig å tenke på når man er sammen med barnebarna, sier Eriksrud.  

Eriksrud understreker at pandemien har gjort det ekstra viktig at besteforeldre er bevisst sin rolle som omsorgspersoner.  

​– Nå som vi endelig kan være sammen igjen, er det viktig at besteforeldre er stabile og trygge voksenpersoner for barna. Det betyr å tenke nøye overhvor mye man drikker, og om man heller kan vente til barna har lagt seg, sier Eriksrud.

Hun påpeker at dette har vært et vanskelig år for barnamed bekymringer og savn av det normale livet.For de minste barna kan det lange året med restriksjoner også bety at relasjonen med besteforeldre må etableres på nytt. 

​– Denne sommeren er det ekstra viktig at barna får treffe besteforeldre som er 100 prosent tilstede for dem, og som prioriterer vafler, vannkrig, spillkveld og samvær med barna, foran pils og rødvin. Da blir det å gjenoppta kontakten en god opplevelse for alle, sier Eriksrud.  

Råd til besteforeldre 

  1. Bruk alkovett. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn til stede. 
  2. Om dere er flere voksne til stede, avtale hvordan dere skal håndtere alkohol rundt barna. Hva er greit? Og hva er ikke greit? Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe. 
  3. Være en rollemodell for barnebarna. Vis dem at det går an å kose seg uten alkohol, og bruk gjerne tiden med barnebarna til å teste ut noen av det gode alkoholfrie som er kommet på markedet.  
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.