Barcelonas matrevolusjon fortsetter

barcelona

Matscenen i Barcelona står aldri stille. I millionbyen kan besøkende få stilt de gastronomiske lystene sine i det historiske katalanske kjøkken, et kjøkken som har aner fra middelalderen, men som byens Michelin-restauranter har lagt sin elsk på og fornyet.

Produktene er lokale, og man får dermed smake rikdommen fra hele området når man stikker gaffelen i alt fra kulinariske kroketter til lokaleproduserte pølser og nyfanget fisk – for ikke å glemme den legendariske cavaproduksjonen i området

Barcelona er nok best kjent for Gaudí, La Sagrada Familia, det gotiske kvarter og de innbydende strendene midt i byen, men millionbyen er faktisk et historisk, kulinarisk mekka. Og hvis man er en av dem som reiser for å meske seg med lokale spesialiteter og retter fra omegnen, er Barcelona et gastronomisk episenter på lik linje med Roma og Paris.

Barcelona ligger i den spanske regionen Catalonia. Området har en lang gastronomisk historie med aner tilbake fra middelalderen, men det katalanske kjøkken har helt siden den gang hatt en rivende utvikling og stadig fornyet seg. Noen av verdens beste kokker har revolusjonert det lokale kjøkken, ikke minst etter 2000-tallet, og byen har nå hele 29 Michelin-stjerner. Det populære turistmålet er dermed den perfekte destinasjonen for matglade besøkende og gourmeter fra hele verden.

Men man trenger heldigvis ikke å ha den største lommeboken for å nyte de lokale delikatessene. Barcelona kan by på hele 39 matmarkeder, som alle selger friske, lokale produkter, og som byens egne innbyggere liker å handle i når de er ferdig på jobb. Det mest spektakulære matmarkedet heter La Boqueria og er kåret til intet ringere enn verdens beste matmarked. Alle kvarter i Barcelona kan faktisk skilte med sitt eget marked. Du kan for eksempel velge det overdådige Santa Caterina-markedet rett ved katedralen, som får tennene til å løpe i vann, eller det lokale markedet i den trendy bydelen Gracia, der du også kan få deg en rask matbit i farten.

Spis året rundt
Matscenen i Barcelona endrer seg året rundt, og tradisjonene følger sesongen. Så uansett når du besøker byen, vil du kunne oppleve sesongavhengige retter og kaker, som tortells og crema catalana fra det søte kjøkken, eller en smakfull escudella, som er det spanske svaret på en gryterett. Men når sola skinner, må man ikke gå glipp av en lokal tradisjon: vermouth i sola.

For de lokale i Barcelona elsker å sitte på kafé og diskutere dagens begivenheter med familie og venner. Og det gjør de helst på en av de mange «terrassene» med en kald, forfriskende vermouth servert med forskjellige småretter til. Dette er en opplagt en måte å oppleve hverdagskulturen i den hektiske storbyen på, men liker man bedre musserende viner, bestiller man selvsagt bare cava. Den er nemlig med stor sannsynlighet produsert en kjøretur på rundt 45 minutter fra storbyen. Her ligger området Pendes, der det meste av all cava i verden produseres.

De fleste av de omtrent 300 vingårdene i området åpner gjerne dørene for interesserte, som kan prøvesmake og nyte den søte, tørre vinen mens de beundrer de vakre, sirlige vinmarkene som strekker seg ut over det spanske landskapet.

Selv om mattradisjonen i Catalonia er hundrevis av år gammel, har de katalanske kokkene lyktes i å fornye og utvide kjøkkenet, slik at man nå finner flere av verdens beste restauranter i Barcelona. De har dermed klart å plassere det lokale kjøkken i den gastronomiske superligaen og slått fast en gang for alle at Barcelona gir kulinariske opplevelser i verdensklassen som aldri skuffer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.