Advarer: Ikke bare i jula det er høy brannfare

brann

Komfyrbrann og tørrkoking er blant de vanligste enkeltårsakene til brann i hjemmet. – En kort hvil på sofaen mens middagen koker kan få katastrofale følger, advarer skadeforebygger.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har  helt tilbake til 2016, og tallene viser at komfyrbrann og tørrkoking er blant de hyppigste årsakene til branner i norske hjem.

De siste seks årene er det over 11 300 branner som har startet som følge av at mat eller andre gjenstander på eller i komfyren har tatt fyr.  

– Det aller viktigste du må huske på når du lager mat, er å være våken og til stede. De fleste komfyrbranner skyldes nemlig uoppmerksomhet, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Økning i antall utrykninger
Branner representerer de mest alvorlige skadene i hjemmet, og i verste fall kan liv gå tapt.  

 – Brann er heldigvis ikke den hyppigste skadeårsaken i hjemmet, men når det først skjer, er det ofte en stor belastning for de som rammes. Brannskader er også blant de dyreste skadene vi registrerer. I snitt koster en brannskade nær 130 000 kroner, påpeker Nielsen.

Oslo Brann- og redningsetat melder at de så langt i år har rykket ut til branntilløp og tørrkoking på komfyrer hele 62 ganger. Det er flere enn på samme tid i fjor.

Skaff deg komfyrvakt
Vi snakker mye om brannforebygging før jul, men brannfaren er til stede året rundt. For å hindre farlige situasjoner anbefaler skadeforebyggeren å anskaffe en komfyrvakt. 

– Med en komfyrvakt vil strømmen til komfyren kuttes dersom en plate blir for varm og hindrer at farlige situasjoner oppstår. Det kan også være lurt å ha en liten boks slukkeskum eller et brannteppe tilgjengelig på kjøkkenet. 

Skadeforebyggerens tips til brannsjekken: 

  • Sjekk at alle røykvarslere virker, og bytt eventuelt batteri 
  • Sjekk også at du har alt du trenger av brannslukkingsutstyr, og at det ikke er blitt for gammelt. Snu pulverapparatet opp ned og forsikre deg om at pulveret sildrer nedover 
  • Seriekoblede brannvarslere/røykvarslere kan være nyttig, spesielt hvis du bor i en bolig over flere plan 
  • Sørg for at du har et brannslukkingsapparat på soverommet. Det siste du ønsker er å lete etter det som står nede i gangen 
  • Har du barn, kan du gjøre brannsjekken til en familieaktivitet. Tren på slukking, og på hva dere skal gjøre dersom det skulle begynne å brenne 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.