6,5 millioner til forskning for økt dyrevelferd

katt

Agria og SKKs forskningsfond deler årlig ut midler til ulike veterinærmedisinske forskningsprosjekter i Norden. I 2020 har 15 viktige forskningsprosjekter fått støtte.

Forskningen vil bli utført ved universiteter i Norge, Sverige, Danmark og Finland, og totalt er 6,5 norske millioner kroner delt ut. Forskningsprosjektene har en varighet på opptil tre år, og vil blant annet se på ansvarsfull antibiotikabruk på hund i forbindelse med resistente bakterier, katteatferd, årsaker til skader hos brukshunder og tryggere fødsel for marsvin.

Tre av prosjektene tilhører Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og tar for seg mage- og tarmproblemer hos norsk lundehund, kloløsning hos gordonsettere og en ny nevrologisk sykdom hos greyhounds.

– Dette er et viktig samfunnsbidrag for oss, og bidrar til økt dyrehelse og økt forståelse av dyrevelferd, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring Norge.

Det er satt av midler til hele 11 forskningsprosjekter på hund. Prosjektene varierer i stor grad og omfatter blant annet bruk av antibiotika, hofteleddsdysplasi, en ny nevrologisk sykdom hos greyhounds, sportsrelaterte skader og undersøkelse av genetiske årsaker til at ulven ble en tamhund.

Ved Københavns universitet vil det aktuelle og viktige prosjektet om behandling av resistente bakterier kalt meticillinresistente S. pseudintermedius (MRSP) finne sted. Her vil hunder med en relevant hud- eller urinveisinfeksjon behandles med antibiotika og følges klinisk. Målet til denne studien er å bidra til en ansvarlig antibiotikabruk på hunder. En annen studie vil se på den velkjente sykdommen hofteleddsdysplasi (HD). Sykdommen er til en viss grad arvelig og formålet med studien er å identifisere de genetiske risikofaktorene for sykdommen.

Katten er Norges mest populære kjæledyr, men likevel vet vi ganske lite om kattens atferd. Dette skal en forsker ved Helsingfors universitet se nærmere på. Hensikten med prosjektet er å erkjenne hvordan kattens miljø påvirker atferden, som igjen kan hjelpe oss å forbedre kattevelferden. På Københavns universitet vil det gjennomføres to studier: en om kvalitetssikring av blod for overføringer på katter og en om årsakene til HCM hos katter, da spesielt hos norsk skogkatt og britisk korthår.

For første gang er det valgt ut et forskningsprosjekt om marsvin. Mange marsvin dør i forbindelse med fødsel, og nå vil forskere ved Sveriges Lantbruksuniversitet kartlegge fødselsvanskene for å forbedre fødselsomsorgen og redusere antall dødsfall.

– Vi ser at smådyrene får en stadig større verdi og dyrevelferd, noe som er en gledelig utvikling. Det blir spennende å se resultatene fra dette prosjektet, sier Broholm Einarsen.

Agria Dyreforsikring har bidratt til forskningsarbeid siden 1938.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.