50 millioner til The Whale

The Whale

The Whale mottar 50 millioner kroner fra SpareBank 1 Nord-Norge, og er dermed et steg videre på planen om å kunne åpne attraksjonen i 2026.

– Vi har jobbet iherdig med å få finansiert prosjektet. Tildelingen betyr svært mye for oss og vil forhåpentlig være utløsende for statens bidrag som er det siste som må på plass innen vi starter byggingen, sier styreleder Benn Eidissen i The Whale.

Idéen til The Whale kom til verden i 2015, og siden da har det vært jobbet fram et hovedprosjekt som har fått stadig mer støtte. Det tar utgangspunkt i Andøyas unike beliggenhet ved Bleiksdjupet, og bygger videre på tradisjonen som en ledende destinasjon for hvalsafari. Nå er de et skritt videre med et historisk bidrag på 50 millioner kroner fra Samfunnsløftet til SpareBank 1 Nord-Norge.

– The Whale vil bli et signalprosjekt som fremmer Andøya, Vesterålen og Nord-Norge både nasjonalt og internasjonalt. Det støtter opp om næringslivet i regionen, og vil trekke både nordmenn og utenlandske turister for å oppleve de naturgitte fortrinnene som finnes nettopp her. En viktig del av bankens strategi er å bidra til en enda mer attraktiv landsdel, og The Whale er et prosjekt som virkelig treffer strategien, sier konsernsjef Liv B. Ulriksen i SpareBank 1 Nord-Norge og legger til at dette er den største gaven et enkeltstående prosjekt noengang har mottatt fra Samfunnsløftet.

Gjennom The Whale vil en utvikle Andøya til en helårsdestinasjon, og regionen kan få en økning opp mot 40.000 årlige gjester. Ringvirkningsanalysen har beregnet at andre aktører bare i kommunen kan få økt omsetning på om lag 50 millioner kroner. Prosjektet har allerede vekket oppsikt internasjonalt, med oppslag i 33 ulike land for mer enn 500 millioner lesere etter at Dorte Mandrup Arkitektkontor vant arkitektkonkurransen. 

– Dette er jobbet fram av ildsjeler med et stort hjerte for Andøya, og med internasjonal ambisjon og kvalitet. Da kommunen før sommeren gikk inn for å bruke ytterligere 75 mill. kr. på The Whale i tillegg til de 55 mill kronene som Nordland fylkeskommune allerede har bevilget, ble det klart for oss at prosjektet hadde betydelig lokal interesse og både lokal og regional økonomisk forankring. Vi håper støtten kan bidra til at byggeprosjektet snart kan settes i gang, sier Ulriksen.

Kostnadene for The Whale er beregnet til 455 millioner kroner, hvor Andøy kommune er største bidragsyter på 90 millioner kroner og de private bidragsyterne har satt av 78 millioner kroner. 

– Dette tar prosjektet et stort steg videre. Nå venter vi kun på statlig finansiering, og vi har store forventninger til at staten bekrefter sin andel av finansieringen på minimum 75 mill kroner i høst, sier varaordfører Lill Pettersen i Andøy kommune.

The Whale vil vise hvalen, vekke mennesker og vokte havet og vil kombinere det beste fra de fremste museene med de mest kommersielle attraksjonene, og samtidig benytte kunst i formidlingen. Atraksjonen vil også ha tilbud for lokalbefolkninga, spesielt ungdom. Deler av dette har de allerede testet ut med skoler fra Mo i Rana til Vesterålen, gjennom ungdomskonferansen Oceans of Hope. Ungdommens fylkesråd (UFR) i Nordland var en av samarbeidspartnere for gjennomføring av konferansen.

– Vi er veldig imponert over alt de får til i Andøy! Ungdommens fylkesråd i Nordland hadde sitt første møte i Andøy første helga i oktober 2022, og var mektig imponert over alt som skjer på øya, sier Elias Wiik fra Ungdommens fylkesråd Nordland.

– The Whale, hele verden har hørt om dette flotte prosjektet. UFR fikk besøke tomta, høre historien og planene. Folkens! UFR mener at dette MÅ bli en realitet! Dette prosjektet vil sette Andøy, Nordland og Nord-Norge på kartet. UFR er sikker på at The Whale vil tiltrekke seg besøkende fra hele verden. The Whale vil gjøre at vi lærer oss om livet hvalen lever i havet – på land, og vil få både barn og voksne til å få respekt for de negative innvirkningene måten vi lever på har for miljøet. Og metodene som skal brukes utvikles også i Andøy. Vi heier på The Whale, sier Elias Wiik.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.