4 av 10 har hjemmekontor: Lanserer egen nettside for en tryggere digital hverdag

google

Hele fire av ti nordmenn over 18 år har hjemmekontor eller studerer hjemme i disse dager. Nå lanserer Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) sammen med Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) en ny nettside med de beste uavhengige tipsene for å få et tryggere hjemmekontor og digital hverdag.

En representativ undersøkelse NorSIS har fått utført denne uken viser at hele 35 prosent av de spurte oppgir at de har hjemmekontor i dag. Ytterligere seks prosent sier de skal ha det i løpet av de nærmeste ukene.

– Den helt ekstraordinære situasjonen som koronaviruset har skapt gjør at svært mange nå må forholde utfordringer som de vanligvis ikke har på jobben når de jobber fra hjemmekontor. Dette øker helt åpenbart risikoen for cyberangrep. Vi ønsker nå å redusere denne risikoen ved å gi faglige, uavhengige råd og tips, sier prosjektleder og cybersikkerhetsekspert i NorSIS, Ivar Kjærem.

Les også:  Ny undersøkelse: 6 av 10 har ikke røykvarsler her

Se nettsiden her: nettvett.no/korona

På nettsiden finner man informasjon om alt fra de største digitale truslene akkurat nå og hvordan du beskytter deg mot dem, til pågående koronasvindelkampanjer og råd for sikker digital kommunikasjon med kollegaer på sine hjemmekontor.

– Det er viktig at vi i tider som disse klarer å stå sammen. Vi står ovenfor utfordringer som går på tvers av sektorer, og som kan få store konsekvenser for både samfunnet og næringslivet. Dersom næringslivet blir berørt kan det også gå ut over nasjonal sikkerhet. Vi i NSR ønsker derfor å ta en del av det vi kaller allemanns-ansvaret og utvider samarbeidet med NorSIS som sitter på unik kompetanse innenfor digital sikkerhet. Vårt felles mål er å øke kunnskapen både i næringslivet og blant folk flest slik at de blir tryggere i sin digitale hverdag, sier direktør i NSR, Odin Johannessen.

Ifølge undersøkelsen mener nesten to av tre spurte (64 prosent) som nå har hjemmekontor at de i stor eller svært stor grad er trygge på IKT-sikkerheten på hjemmearbeidsplassen.  Det er i utgangspunktet positivt, mener NorSIS-eksperten.

Les også:  LESERINNLEGG: Utenlandsk arbeidskriminalitet må stoppes!

– Stadig flere blir komfortable med å jobbe mer selvstendig med digitale verktøy. Det gjør oss bedre rustet for den videre digitalisering og kan på sikt bidra til å endre måten vi jobber på. Samtidig er det en fare for at kunnskapsnivået ikke er høyt nok hos mange med hjemmekontor til at de innser den høyst reelle økte risikoen som dette innebærer, sier Kjærem.

Undersøkelsen viser også at de fleste med hjemmekontor opplever at de har fått tilstrekkelig informasjon fra sin arbeidsgiver til at de kan utføre arbeidet sitt hjemmefra på en trygg måte (54 prosent).

– Det er flott at så mange opplever det slik. Samtidig har flere undersøkelser vist oss at mange føler seg trygge på nett inntil det på et eller annet tidspunkt går galt. Det er først når de har opplevd et angrep at de innser risikoen og tar de nødvendige grep. Vi håper denne nettsiden skal ha en forebyggende effekt og unngå at norske virksomheter må tape noe før de sikrer seg, sier direktøren i NSR, Odin Johannessen.

Les også:  Fraflytting i Narvik: Eiendomsmegler tilbyr tilflyttingsrabatt

– Ofte krever det kun enkle grep fra den enkelte arbeidstaker å bli langt tryggere på nett. Det handler om alt fra å kunne gjennomskue en svindelkampanje, til å avsløre, og derfor ikke bidra til videredeling, av falske nyheter. Nettsiden vil også gi innblikk i det internasjonale cyberkriminalitetsbilde knyttet til koronaviruset for at alle som trenger det skal få relevant informasjon, forsikrer cybersikkerhetsekspert hos NorSIS, Ivar Kjærem.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.