1 av 4 er redde for terrorangrep i sommer

islam

Frykten for terrorangrep lurer i bakhodet på ferierende nordmenn. Bør vi være bekymret? Og hva gjør vi hvis noe skjer?

Kvinner er betydelig mer bekymret enn menn, viser reiseundersøkelsen YouGov har utført for Frende Forsikring. 1 av 3 kvinner sier de er redde, blant menn er det bare 1 av 5 som sier det samme.

– Det er viktig å ikke la frykten ta overhånd og ødelegge ferien. Sjansen for at noe skjer med akkurat deg er liten, sier skadesjef på reise i Frende, Petter Lassen. Han anbefaler at du følger reiserådene til UD og følger rådene til lokale myndigheter om det skulle skje noe.

Tunis ble torsdag rammet av to selvmordsangrep. Utenriksdepartementet fraråder reiser til Tunisia utenfor Tunis og turistområdene ved middelhavskysten som ikke er strengt nødvendige. 

En god tommelfingerregel foran ferien er å tenke over hva du skal gjøre hvis du havner i en farlig situasjon på et fremmed sted. Forsikringsselskapene ser hver sommer kunder som opplever ulykker, brann og naturkatastrofer.

– Hvis du vet hva du skal gjøre hvis noe skjer, er det mye enklere å klare å være rolig og ta gode avgjørelser i en stresset situasjon, sier Petter Lassen.

Lite sannsynlig at du blir rammet
Selskapet Sikkerhetsledelse jobber med sikkerhet, beredskap og krisehåndtering. Daglig leder Anders Bøe håper nordmenn ikke ødelegger ferien ved å gå rundt å være bekymret.

– Ha et bevisst forhold til hvor du ferierer og vær observant som normalt når du er på reise. Men det er viktig å være klar over at det er liten sannsynlighet for at du skal bli direkte rammet, sier Bøe.

Han understreker at terrorangrep vil skje igjen, men at tilfeldigheter er en uhåndterlig faktor som ikke kan styres.

Dette gjør du ved angrep 
Hvis et angrep skjer i nærheten av deg er det viktig å komme se bort fra området så snart som mulig. Hvis det ikke er noe sted å løpe må du raskest mulig skjule deg.

– Finn dekning, lokaliser utganger, lås deg inne hvis mulig og vær stille. Sett mobilen på lydløs, sier Anders Bøe i Sikkerhetsledelse.

Hvorfor blir vi så redde? 
Psykolog Jøri Gytre Horverak ved Sense PKT mener vi har lett for å overvurdere sannsynligheten for at akkurat vi skal bli rammet.

– Nyheter om terrorangrep fanger oppmerksomheten fordi det er sterkt emosjonelt. Hjernen vår er bygget for overlevelse og finkjemmer omgivelsene for trusler.Hukommelsen har også en slagside mot å huske tidligere negative hendelser, slik at nyheter som dette blir lett tilgjengelig i hukommelsen, sier hun. 

Et resultat av frykten kan være at folk holder seg borte fra severdigheter og opplevelser de egentlig vil ha med seg. Horverak mener det kun hjelper på kort sikt.

– På lang sikt gjør det bare at angsten opprettholdes. Da gir du forestillingen om hva som kan skje næring, og det kan igjen eskalere bekymringene. Det kan bli starten på en uheldig spiral som innskrenker livet ditt, reduserer muligheten for fine opplevelser og reduserer livskvaliteten, sier hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.