1 av 3 kan ikke svømme lenger enn 200 meter

frende

Ny undersøkelse viser hvordan nordmenn ser på egne svømmeferdigheter. – Svømmeferdighetene til barn og voksne i Norge er svakere enn i nabolandene våre.

Det sier fagsjef drukningsforebygging i Redningsselskapet, Tanja Krangnes.

En ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at

  • 21 prosent ikke klarer å svømme mer enn 200 meter
  • 13 prosent sier de kan svømme, men at de ikke klarer 200 meter
  • 3 prosent sier at de ikke kan svømme

– At 1 av 3 ikke klarer å svømme mer enn 200 meter er urovekkende. Vi ser altfor mange drukningsulykker hvert eneste år, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven. 

Du må kunne svømme 200 meter for å anses som svømmedyktig. 

Tall fra Redningsselskapet viser at åtte personer har omkommet i drukningsulykker så langt i juli måned. 41 mennesker har druknet så langt i 2022. 

Menn er overrepresentert 
I fjor døde 75 personer i drukningsulykker i Norge. 87 prosent av dem var menn. I Frendeundersøkelsen svarer menn mer selvsikkert om egne svømmeferdigheter enn kvinner.

– Statistikken viser noe helt annet. Det kan se ut som om menn overvurderer egne svømmeferdigheter, sier Skjerven i Frende. 

Flest eldre som drukner 
60 prosent av alle som druknet i fjor var over 60 år.

– Undersøkelsen bekrefter dette. Halvparten av de over 60 sier at de ikke klarer å svømme mer enn 200 meter, sier legen. 

Ikke ta sjanser 
– For å forebygge drukning og få ned drukningstallene må vi øke vannkompetansen til alle aldersgrupper. Vi må styrke svømmeopplæringen i skolen, men også sørge for at flere voksne tar gode valg i forbindelse med vannaktiviteter, sier Tanja Krangnes. 

– Ikke ta unødvendige sjanser i vannet i sommer. Ikke overvurder egne svømmeferdigheter. Og hvis du skal ut i båt må du alltid huske nødvendig sikkerhetsutstyr, sier Helge Skjerven i Frende. 

Kravene fra skolen 
I grunnskolen finnes parameter for hva som regnes som svømmedyktighet i læreplanen for kroppsøving.

– Etter 4. trinn skal elevene være svømmedyktige ved å falle uti på dypt vann, svømme 100 meter på magen, dykke ned og hente opp en gjenstand med hendene, stoppe og hvile eller flyte i tre minutter, svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land igjen, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

– Dette kan alle prøve seg på i voksen alder. Det er så viktig å vedlikeholde svømmeferdighetene, og forbedre dem, for mange av oss, sier Frende-legen. 

Forskjell på basseng og sjø 
En ting er å svømme i et rolig basseng hvor du alltid kan komme deg til lands. Men hvordan ville du reagert hvis du trengte å stole på svømmeferdighetene i en krise?

– Det er stor forskjell på å svømme 200 meter i et oppvarmet basseng og utendørs med kaldt vann, bølger og strøm. Så godt som alle drukningsulykker skjer utendørs, og det er derfor viktig at barn og unge får øve på svømming, selvberging og livredning i sjø eller vann, sier fagsjefen i Redningsselskapet. 

Dette må du vite 
– Du bør vite hvordan du berger deg selv og hvordan du kan redde andre opp fra vannet på en trygg måte. Det er viktig å vite hvor du ringer etter hjelp og hvordan du utfører hjerte- og lungeredning, sier Krangnes.

Hvis du ser noen som trenger hjelp er det 113 du skal ringe. 

– Drukning er ikke som på film 
Fagsjefen i Redningsselskapet minner om at drukning ikke er som på film med roping, plasking og veiving med armer. Derfor er det viktig at folk klarer å gjenkjenne en drukningsulykke.

– En drukning skjer som regel helt stille fordi personen bruker alle krefter på å prøve å puste. Om du tror noen er i trøbbel, spør heller en gang for mye om det går bra. At noen er oppmerksomme redder liv hvert eneste år, sier hun. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.