Krever sommertid hele året

klokke tid

Natt til søndag skal Norge nok en gang skru klokka en time tilbake. Dette har vært en rutine siden vi i 1980 fikk sommertid som en fast ordning. – Nå er det på tide å innføre sommertid hele året, mener Norsk Friluftsliv.

– Både barn og voksnes viktigste utetid er mellom klokken tre om ettermiddagen og klokken ni om kvelden. Ved å innføre sommertid hele året vil vi få mer dagslys i denne tiden, også i høst- og vintermånedene, noe som er bra både for humøret og aktivitetsnivået vårt, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, paraplyorganisasjonen for 17 friluftsorganisasjoner.

Lek, aktivitet og turgåing ute er sunt og godt for helsa. Dagslys virker tiltrekkende på aktivitet, og påvirker humør og sinnsstemning. Når sola skinner og dagene er lange, er ikke dagslys en begrensning.

– Ser vi på mengden dagslys vi får i de viktige ettermiddagstimene i vinterhalvåret i dag, ser det jo bokstavelig talt litt mørkt ut, sier Lasse Heimdal.

Han har regnet på at det er mange timer med dagslys å hente i vinterhalvåret.

– I Oslo har vi for eksempel bare ca 321 timer med dagslys i løpet av de 148 dagene vi ikke har sommertid. Dersom vi innfører sommertid hele året, vil timer med dagslys i denne perioden øke med over femti prosent til 469 timer. Tilsvarende tall for Trondheim er fra 290 til 438 timer og for Tromsø fra 153 til 257 timer, forklarer Heimdal.

Alternativet med å kutte ut sommertid helt og heller få alle til å stå opp en time før, er i praksis ikke gjennomførbart, mener Heimdal. Det enkleste er derfor å flytte fast tidssone og stå opp sammen med Finnene. Det vil gi oss mange dager med lysere og mer aktive ettermiddager.

– Det er helse i hvert minutt med dagslys på ettermiddagen. En del morgener vil bli noe mørkere, men det er jo en tid de fleste allikevel er inne på jobb eller skole. Friluftsorganiasjonene og andre frivillige organisasjoner er også mest aktive etter arbeidstid og på kveldstid. Lengre og lysere ettermiddag vil gjøre at det blir enklere for dem å nå ut til enda flere, mener Heimdal.

Europakommisjonen avholdt i sommer en undersøkelse om innbyggerne ønsket sommertid eller ikke. Av rundt 4,6 millioner svar stemte 84 % for å fjerne sommertiden.

Fordi vi bor så langt mot nord bør vi gjøre det motsatte og innføre den hele året, mener Lasse Heimdal. – Natt til søndag bør bli siste gangen vi skrur klokka tilbake.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.