Vi kjøper mat og drikke for 44,4 milliarder i sommer

virke matpris

Tall fra Virke, handel- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, viser at vi vil handle mat og drikke for 44,4 milliarder i juli og august.

− Vi ser nok en gang en sterk sommerhandel av mat og drikke. Etter julehandelen er det månedene mai til august som er viktigst for omsetningen av mat og drikke, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare. 

Av de 44,4 milliardene anslås det at 36,7 milliarder vil bli brukt i dagligvarebutikker. 

− Sommerhandelen er viktig for mange lokalsamfunn rundt om i landet, hvor for eksempel den lokale dagligvarebutikken henter en stor del av omsetningen i sommermånedene. I enkelte kommuner mer enn dobler butikkene omsetningen sin, sier Størksen.

Den økende grensehandelen stjeler en betydelig del av omsetningen i norske dagligvarebutikker. I 2018 førte den til at nær seks prosent av norske dagligvarekroner havnet i Sverige. I sommer forventes det at vi vil legge igjen 2,75 milliarder kroner på dagsturer til utlandet. 

− Sverige er Norges fjerde største dagligvareaktør og omsetter for mer enn Bunnpris-kjeden, som har 250 butikker i Norge. Det forteller oss at grensehandelen går hardt utover norske arbeidsplasser og kontrollen på folkehelsepolitikken. Det høye norske avgiftsnivået sender nordmenn rett inn i svenske butikker, slår Størksen fast. 

Grensehandelen rammer særlig butikkene i Østfold hardt. 

− Østfold har klart lavest omsetning per innbygger innen kjøp av mat og drikke. Dagligvarebutikkene i Østfold omsatte for 31 927 kroner per innbygger i 2018, mer enn 8 000 kroner under landsgjennomsnittet. Til sammenligning omsatte dagligvarebutikkene i Sogn og Fjordane for 44 775 kroner per innbygger, sier Størksen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.