Uten bil tar hverdagsreisen en time lenger

buss iphone

En av fire i distriktene anslår at hverdagsreisen ville tatt en time mer dersom de kun skulle brukt kollektivtransport, viser en fersk undersøkelse fra NAF.

– En av tre i storbyene klarer seg uten bil til og fra jobb. Det er ikke mulig hvis du bor utenfor byområdene, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Den landsrepresentative undersøkelsen NAFs Trafikantbarometer 2019 viser hvor viktig bilen er i hverdagen til mange. I distriktene er andelen som kun benytter kollektiv til og fra jobb og skole lav. Men i storbyene bildet annerledes: En av tre reiser med kollektiv.

– Dette viser at når det er et godt nok kollektivtilbud så tar folk det i bruk. Samtidig ser vi hvor viktig bilen fortsatt er i hverdagen til mange. Svært mange steder er det helt urealistisk å skulle bytte ut bilen, sier Ryste.

– Norge er variert og mangfoldig, også når det kommer til folks hverdagsreiser. Det er stor variasjon i folks opplevelser og utfordringer etter hvor de bor, sier Ryste.

Undersøkelsen viser at selv om folk er avhengig av bil i hverdagen, vil hele 60 prosent gjerne reise mer kollektivt – dersom tilbudet blir bedre.

– Det må i mye større grad bli folks reisebehov som styrer politikernes prioriteringer innenfor samferdsel. Folk er positive til å reise mer kollektivt, men det må passe inn i hverdagen. Å legge til en time på hverdagsreisen vil utgjøre en stor negativ påvirkning på folks hverdagsreiser, sier Ryste.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.