Tenk på dette før du slipper ut katten

katt

Visste du at det kan ta lang tid før en kattunge utvikler god stedsans? Agria Dyreforsikring tipser her om noen forhåndsregler du bør ta før du slipper ut katten første gang.

For en kattunge tar det åtte til ti måneder før den har utviklet stedsans, og for enkelte raser kan det ta opptil ett år. Det anbefales derfor at du venter med å slippe ut katten din på egenhånd til den har blitt 10 -12 måneder. 

Dersom du har skaffet deg en voksen pus, er det viktig at den blir kjent med deg, de du bor med og at den føler seg trygg hjemme først. Du bør derfor vente rundt en måned før du slipper ut katten, men her kan det være individuelle forskjeller.

En fin måte å starte tilvenningen utendørs er ved å bruke sele og bånd. Det er lurt å venne katten til å bruke dette utstyret så tidlig som mulig. Start med å trene pusen til å ha på seg selen innendørs. Ikke bli overrasket om katten kryper langs gulvet, rygger eller oppfører seg på en annen merkelig måte de første gangene. 

For å venne katten til selen kan du først legge den på gulvet slik at katten kan se og snuse på den. Når katten undersøker selen, bør du rose og gi godbiter. Deretter kan du rolig ta på halve selen, rose og gi godbit, for så å ta den av igjen med en gang. Etter hvert kan du ta på hele selen på denne måten. Litt etter litt kan du øke hvor lenge katten har på seg selen. 

– Aldri la katten være uten tilsyn når selen er på, hverken inne eller ute. Da kan den henge seg fast i noe og skade seg, råder administrerende direktør i Agria Dyreforsikring, Marianne Broholm Einarsen.

Tren også på innkalling før katten slippes ut slik at du kan prøve å rope katten hjem igjen om du ønsker. Start med å velge et ord eller en lyd, f.eks. en plystrelyd eller å blåse i en hundefløyte. Tenk på at det er lurt å velge en lyd som alle i familien kan bruke. 

Rop ordet eller lag lyden og gi godbit eller mat rett etter. Etter hvert kan du øke avstanden mellom deg og katten og leke gjemsel på denne måten. Det er en morsom aktivitet og pus vil male av glede!

Å bli kjent med en helt ny verden utendørs kan være skremmende for pus i starten, så vær hjemme og ha døren åpen slik at den kan gjøre rask retrett. 

– Det er lurt å installere en kattedør slik at katten kan komme seg inn til sitt trygge hjem når den selv ønsker, også når du er opptatt med andre ting og ikke kan åpne opp for den skrapende poten og «jeg vil inn!»-mjauene, sier Broholm Einarsen.

Sjekkliste før du slipper ut katten:

  • Kastrere/sterilisere 
  • Årlig vaksinasjon
  • ID-merke  
  • Halsbånd med telefonnummer og sikkerhetslås som utløses om katten setter seg fast
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.