ANNONSE: Spill som medisin

De fleste får forskjellige traumer når de mister noen de er glad i, eller ved langvarig sykdom og isolasjon. Undersøkelser viser at spill er den beste medisinen.

I stunder der man tvinges til å se hva som er viktig og mindre viktig for et meningsfylt liv, kan det virke banalt at lek og spill havner øverst på listen. Men opp gjennom historien og over hele verden, har lek alltid hatt en sentral rolle i å holde oss koblet til det som er universelt menneskelig i de mørkeste kapitlene i vår eksistens.

Anbefaler mer spill

Noe uventet forteller historien oss at spillenes popularitet øker i vanskelige tider. Mennesker bruker spill for ubevisst å gjenvinne kontroll og uskyld i en vanskelig tid. Spillene minner oss om å være barn, om det å bli tatt vare på, og lar oss ikke minst fokusere på noe annet enn det som plager oss. Spill gir oss kanskje til og med verktøy for å bearbeide problemene.

World Health Organization oppfordrer faktisk folk til å spille mer videospill i krisetider, basert på vitenskapelige undersøkelser. Men helseorganisasjonen støtter ikke bare videospill, men alle mulige former for lek og spill. Vanlige puslespill passer utmerket for mange mennesker. Dessuten er det ikke alltid lett å definere hva som er spill, men du vet det selv når du gjør det. Dermed passer også TikTok, sang, dans, miming, dartspill, putekrig, fotballtipping og alle mulige former for lek fint oppi den store spillgryta.

Et veldig godt eksempel er at folk spilte mer under den store depresjonen i USA. Mennesker som knapt hadde råd til mat samlet seg i grupper – for å spille, og av alle mulige ting presterte de å finne opp et av verdens mest populære spill – Monopol. Ironien var til å ta og føle på, men det ga folk en følelse av kontroll i en tid da de følte at de ikke hadde noen. Det lot folk drømme om personlig velstand og sikkerhet. Den uventede kraften av spill er nå en opplest og vedtatt sannhet for vitenskapsfolk over hele kloden, så hvorfor ikke Spill Langoddsen og se om det passer for deg.

Dokumentert effekt

Mange undersøkelser dokumenterer at mennesker i uminnelige tider, gjennom krig, nød, sult og sykdom, har henvendt seg til spill. I spillene er det enkelt å late som man befinner seg i en annen, enklere og morsommere verden. Professor i historie Kelly Ronayne ved Adelphi universitetet i New York, hevder spill og lek er av avgjørende betydning for at mennesker skal fungere optimalt. Man får rett og slett gjort ting unna gjennom spill. Man blir ubevisst ferdig med problemer og kan gå videre med andre viktige gjøremål.

Når mennesker spiller, handler det om mye mer enn bare å rømme fra problemene. Spill er dokumentert praktisk behandling for å håndtere abstrakte bekymringer. Enten du vedder på et resultat på Langoddsen eller kjemper mot monstre i et spill, gir du den usynlige fienden et ansikt. Resultatet av denne prosessen er til slutt –en følelse av balanse, mestring og prestasjon.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Ranaposten Ranaposten