Ny bok: Eva Joly og Nina Witoszek lanserer «Det blåøyde riket»

cappelen damm

Kan det bli for mye tillit i et samfunn? Kan tilliten gjøre oss sløve og naive? Legger nordmenns store, nesten grenseløse tillit til myndigheter og statlige institusjoner veien åpen for korrupsjon, maktmisbruk og nasjonale sikkerhetstrusler – og for at vi nordmenn i for stor grad tolererer inkompetanse?

Ja, hevder Eva Joly og Nina Witoszek, som i boka «Det blåøyde riket» tar for seg det de kaller norske tillitspatologier.

Istedenfor å spørre om det finnes tegn på en tillitskrise i det norske samfunnet, har Joly og Witoszek stilt et annet spørsmål: Hva om det er for mye tillit i kongeriket Norge? Hva om de norske borgerne har oversett at deres politikere, statsapparat og næringslivsledere ikke har vært tilliten verdig? Og hva om de norske institusjonene har drevet med grumsete handlinger som ikke alltid tjener det norske demokratiet?

I boka viser de fram den paradoksale baksiden av norsk overtillit. Ved å bruke saker som Equinor, Oljefondet, Transocean-skandalen og Terje Rød-Larsens moralske korstog, har Joly og Witoszek forsøkt å vise hvordan de norske tillitspatologiene springer ut både fra et sterkt etisk program – dypt forankret i norsk kultur – og inkompetanse, en overoptimistisk tro på at man lever i den beste mulige verden, systemisk treghet, eller alminnelig latskap.

Forfatterne anerkjenner at tillit er et viktig samfunnsgode. Men den må ledsages av sunn fornuft.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.