SUV-dekktest avslører overraskende store forskjeller

vinter trafikk

SUV’er er den mest populære biltypen i Norge. En fersk dekktest NAF-magasinet Motor har gjennomført avslører overraskende store forskjeller.

– Det viktigste funnet er at dekkene som passer best til grusveien til hytta, er de som har dårligst sikkerhet på vanlig vei, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Den ferske SUV-dekktesten viser tydelig at jo mer dekkene er tilpasset asfalt, desto bedre er testresultatene.

Dekkutvalget beregnet på SUV-er er uoversiktlig. Resultatene og spesifikasjonene, som slitasjemerking og hastighetskoder, spriker mye mer enn når Motor tester personbildekk.

– Dette viser at behovet for forbrukerveiledning er viktigere enn noen gang, mener Sødal.

NAF-magasinet Motor har testet åtte dekk (sju dekk, pluss et referansedekk av en litt annen type). Dekkene har fått poeng innenfor ulike kategorier på en rangeringsskala som samlet kan gi 100 poeng.

SUV-ene utgjorde nær 43 prosent av bilsalget i årets to første måneder, en andel som bare har økt med den populære elbilen Audi e-tron helt øverst på salgslistene.

En SUV krever mer av dekkene enn det en vanlig personbil gjør. Et SUV-dekk skal gi trygge kjøreegenskaper til en biltype som er tung og har et høyt tyngdepunkt, samtidig som dekket har en høy profil. Derfor har SUV-dekk hardere gummiblanding og ikke minst forsterkede sidevegger.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.