Stor statlig støtte til to skifertak-prosjekter i Nordland

kulturminnefondet

Kulturminnefondet har nylig gitt tilsagn til to store prosjekter i Nordland. Sveitservillaen på Bekkhaugen i Å, Moskenes, og Alstadhaug husflidslags forsamlingshus mottar henholdsvis 1 million og 528.000 kroner. 

– Dette er viktige kulturminner som har høy kulturminneverdi i hver sine kulturmiljøer. I begge prosjekter er det planlagt stor grad av gjenbruk av materialer, som er viktige bidrag i den sirkulære økonomien, sier Tine Sundtoft, styreleder i Kulturminnefondet.  

Sveitservillaen på Bekkhaugen planlegges benyttet til besøkssenter kombinert med utstillinger, turistinformasjon, aktivitetssenter, og kafé. Søkeren driver allerede reiselivsvirksomhet gjennom Å rorbuer. Bygningsmiljøet er bygd fra slutten av 1700-tallet til tidlig 1900-tall. Det er variert og representerer et komplett fiskevær.  

– Istandsettingen av villaen er et omfattende prosjekt. Det er positivt at søker har valgt å dele opp prosjektet, da ser vi ofte at gjennomføringsevnen er høyere, forteller Simen Bjørgen, som er direktør i Kulturminnefondet.  

Tilskuddet på 1.000.000 kroner skal brukes til istandsetting av skifertaket, og til skraping og klargjøring av kledningen.  

I Alstahaug er det et opprinnelig menighetshus bygget i 1921 som skal settes i stand. I dag fungerer det som et forsamlings- og aktivitetshus eid av Alstadhaug husflidslag. Huset spiller en viktig rolle som samlingspunkt i lokalsamfunnet hvor grunnlaget legges for sosial og kulturell verdiskaping. 

Tilskuddet på 528.000 kroner skal brukes til å sette i stand det originale skifertaket.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.