Stor elgfare akkurat nå

elg vinter

Politiet i flere deler av Norge melder om mange viltpåkjørsler de siste dagene. Det er særlig i Trøndelag og Nord-Norge det har vært mange kollisjoner med elg, men også flere steder i Sør-Norge. Mandag denne uken var det hele fire viltpåkjørsler i Troms. I en av ulykkene ble to elg påkjørt samtidig, melder Nordlys.

Også i Trøndelag og i flere innlandsområder på Østlandet har det vært mange sammenstøt med elg og rådyr den siste uken. På E6 i Gudbrandsdalen, nær Teigkamptunnelen, ble en elg påkjørt mandag. Tre elger kom innenfor viltgjerdet, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen.

Flertallet av kollisjoner med elg og annet hjortevilt skjer i mørketidsmånedene fra oktober til februar, viser beregninger fra forsikringsselskapet If.

I jaktåret 2017-2018 mistet 8603 elg, hjort, villrein og rådyr livet etter kollisjoner på norske veier, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. 1237 av disse var elger.

Slik unngår du elgen
– Våre råd til deg som er ute på veien: Følg med på skilting, kjør aktsomt, ha blikket høyt og beveg det fra side til side der det er ekstra høy risiko for å støte på elg, hjort eller rein. Og – som alltid – tilpass farten etter forholdene, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Risikoen for å kjøre på elg og annet hjortevilt er aller størst i skumringen om kvelden og i grålysningen om morgenen.

Ett sekund til å stoppe
Når en personbil i høy hastighet treffer en elg på 200-300 kilo, er det snakk om et svært kraftig sammenstøt. Selv om nye biler blir sikrere og sikrere fysisk, er det vanskelig å beskytte seg mot en slik kollisjon. De fleste personskader etter sammenstøt med elg rammer hode, ansikt og nakke, opplyser If.

Løper en elg ut i veien 20 meter foran deg i 80-sonen, har du bare ett sekund på å stoppe. De alvorlige skadene oppstår særlig der elgen kommer brått på slik at bilsjåføren ikke har særlig mulighet til å bremse opp. Det er stor fare for at sjåfør og passasjerer blir invalidisert for livet.

Viktig: Kontakt politiet
– Hvis du kolliderer med vilt må du kontakte politiet så de kan få satt i gang den lokale fallviltgruppen med å håndtere dyret som er påkjørt, enten det ligger nær bilen eller har stukket fra kollisjonsstedet med skader, understreker Sigmund Clementz.

Forsikringsselskapene er opptatt av at politi og viltnemnd blir varslet. Ved skader som oppstår ved viltpåkjørsler har de fleste forsikringsselskaper redusert eller ingen egenandel, og du slipper å få bonustap, forutsatt at du melder fra til politiet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.