Slik unngår du vinterskader på huset

hus vinter

Vinteren kan være en stor påkjenning for huset for oss nordlendinger. Hver vinter kollapser flere bygninger i Norge på grunn av snø. Nå er det på tide å ta noen enkle grep for å forebygge skader.

Følg med på eventuelle endringer i huset når det er mye snø på taket. Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel om for høy belastning.

Når du måker taket, bør det gjøres slik at takflatene hele tiden har mest mulig jevn belastning.

Les også:  Sjokkerende videoer om barnevernet i Bodø

– Å måke ferdig en takflate før du går over mønet og måker neste flate, gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en større og jevnere fordelt belastning. La det gjerne være igjen et lag med snø på takflaten, da unngår du å skade taktekningen, forklarer seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk.

Hvis det dannes store ismengder og mange, lange istapper hver vinter, er det fordi taket ikke fungerer som det skal. Taket er sannsynligvis for varmt. Da kan det lønne seg å etterisolere og hindre luftlekkasjer opp til loftet. Takflaten blir da kaldere og det bli mindre fare for snøsmelting og isdannelse.

Les også:  Sjokkerende videoer om barnevernet i Bodø

– Is kan skade taktekningen, og ødelegge takrenner og nedløp. Isdannelser ved takfoten kan demme opp for smeltevann slik at lekkasjer oppstår. Istapper kan også være farlige for helsen, advarer Bøhlerengen.

I boliger bygd før 1990 kan varmeisolasjonen være dårlig. Bruker du mye energi for å holde huset oppvarmet, vil etterisolering både gi bedre komfort og økonomi.

Innvendig kondens på vinduene indikerer for lite ventilasjon og man kan også få kondens og soppvekst på innvendig side av dårlig isolerte yttervegger bak møbler og skap.

Les også:  Sjokkerende videoer om barnevernet i Bodø

– Ser du slike indikasjoner, er det viktig å unngå innvendig tørking av klær og annen unødvendig fuktbelastning, samt unngå møblering langs yttervegg. Hold ventilene åpne også om vinteren, og la vifter gå som de skal, sier sjefforsker Mads Mysen ved SINTEF Byggforsk.

Etterisolering og utskifting til nye vinduer gjør huset vanligvis tettere. Ved slike tiltak bør også ventilasjonen forbedres.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.