ANNONSE: Slik sparer du penger i 2021

Et nytt år nærmer seg, og det på tide å sette seg nye sparemål. Her er noen tips til 2021. 

Spar i starten av måneden

Det er lett å tenke at man kan utsette sparingen noen uker. Er det ikke like greit å se an litt hvor mye man faktisk trenger? Slik tenkning gjør det ekstra vanskelig å spare. Ofte er det for lite igjen til sparing mot slutten av måneden.

Når du skal spare penger, er det viktig at du er konsekvent. Det er også viktig å faktisk prioritere sparing. Av disse to grunnene bør du sette opp faste overføringer til sparing rett etter du har fått lønn. Gjerne allerede samme dag.

Da tvinger du deg selv til å disponere resten av lønna på en annen måte. Det blir mindre på brukskontoen frem til neste måned, men du slipper å tenke på sparingen rett før lønning. 

Spar i fond

Før i tiden kunne man tjene mye på å ha penger i banken. Siden den gang har rentene stupt nedover, og nå tjener man lite på å ha pengene stående. Derfor kan det være lurt å spare i fond. 

Silje Sandmæl, kjent fra Luksusfellen og ansatt som forbrukerøkonom i DNB, sammenligner en bankkonto med en “safe”. Hun sammenligner et fond med en “spareklubb”. Pengene i safen blir værende der, men vokser ikke med mindre man setter inn mer. 

I fond er avkastningen i prosent høyere enn rentene i en sparekonto. Dette betyr at man tjener mer penger på fond enn en vanlig konto. 

Vær oppmerksom på gebyrer når du kjøper fond. For noen fondstyper er forvaltningshonoraret høyere enn andre. De billigste fondene kalles indeksfond. Disse følger børsindeksens utvikling. 

Andre typer fond, som kalles “aktive”, prøver å slå indeks. Dette tar forvalterne høyere betalt for. Det er slett ikke alltid disse fondene klarer å slå indeks. Noen aktive fond kan se sterke ut over en periode, men det er ingen garanti for at de vil fortsette slik. 

På bakgrunn av dette, og forskjellene i honorar, sier Forbrukerrådet at man bør investere i indeks eller norske aktive aksjefond

2. Bruk en finansagent når du tar opp lån

Sparing er enklest om man setter av mindre summer av gangen. I blant er dette lettere sagt enn gjort. Kanskje man trenger større beløp til oppussing eller uforutsette kostnader? Da er det ikke lett å prioritere sparing. 

Hvis du skal ta opp et kredittlån eller forbrukslån, bør du bruke en finansagent. En finansagent er et bindeledd mellom forbruker og bank. En søknad til en finansagent blir behandlet av flere banker samtidig. Dette er med på å presse renten ned, slik at du får det aller billigste forbrukslånet.

Renteeksempel: 15,9% 100.000,- o/5 år. Kost. 40.256,-. Tot. 140.256,-

Et lån vil ikke hjelpe deg å spare penger, men dersom du skal låne penger, så bør du gjøre det billigst mulig. Det gjør du ved å bruke en finansagent. Når oppussingen eller de uforutsette kostnadene er ute av veien, kan du begynne å prioritere sparing igjen. 

Skaff en aksjesparekonto

En aksjesparekonto er en konto hvor du kan selge og kjøpe aksjer uten å betale skatt. Dette gjelder så lenge du holder verdiene inne på kontoen. Du kan bruke verdiene til å kjøpe aksjer eller aksjefond. Man betaler først skatt når man tar pengene ut. 

Man trenger ikke være aksjemegler for å opprette en slik konto. Den gjør det egentlig bare enklere å holde oversikt over fond og aksjer. Dersom du velger fond, slipper du egentlig å gjøre noe særlig. Da tar forvaltere seg av kjøp og salg.

Også her gjelder det å veie potensiell avkastning opp mot forvaltningshonorarer. Du må også vurdere risiko på fondet, i tillegg til at det er viktig med tålmodighet. 

Med aksjer er du din egen forvalter, men det er ikke så vanskelig som det kanskje høres ut. Du bør allikevel unngå såkalt daytrading i starten, mener Marius Brun Haugen i DNB Markets. Dette handler om å kjøpe billig og selge dyrt, gjerne senere samme dag. Man kan heller starte med noen hundre kroner mens man lærer. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Ranaposten Ranaposten