Skredkonferansen 2019 – Dessverre viktigere enn noensinne

snøskred

Etter en ulykkesvinter der 11 menneskeliv så langt har gått tapt i snøskred, er det ekstra interesse knyttet til Skredkonferansen på Voss i november.

Den nordiske konferansen om snøskred og friluftsliv holdes annethvert år, for studenter, fjellguider, entusiaster, forskere og alle med interesse for skred og ferdsel i vinterfjellet. I år går konferansen fra 1. til 3. november på Fleischer’s hotell på Voss.

– Bergensbanen knytter øst med vest på en klimavennlig reisemåte. Det gjør Voss til et selvsagt konferansested. I tillegg har Vossabygdå sjarme med ekte fjell-atmosfære og mange lokale skiløpere som jeg håper vil delta på konferansen, sier Steinar Hustoft, som er med i programkomiteen for konferansen.

Hustoft er utdannet geolog og jobber nå som tindevegleder og fjellguide. Han bor på Voss og er ansatt som skredobservatør for NVE i regionen.

Det betyr at han går ut i fjellet minst en gang i uka og gjør observasjoner og vurderinger i snøen. Disse føres opp i et system og gjøres tilgjengelige på skredvarslingen varsom.no slik at den som skal ferdes i fjellet har et kyndig skredvarsel å orientere seg etter. Denne fagkunnskapen er grunnen til at han er med i programkomitéen for årets konferanse.

–  Jeg forventer at vi får satt opp et program som favner alle. Skredkonferansen har hatt stor fokus på ferdsel i forbindelse med friluftsliv – det ønsker jeg at den fortsatt skal ha. Samtidig er det viktig å ivareta et faglig utviklende innhold for det økende antallet yrkesutøvere i skredfaget, sier han.

I tillegg til skiløpere på topptur, viser denne vinteren at snøskuterkjørere er ekstra utsatt for snøskred. Vi har også hatt en dødsulykke etter at anleggsmaskiner ble begravd i skred. Hustoft er klar på hva han mener skal være prioriteringene i sikring mot snøskred.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.