Seilere fra hele landet kjemper om kongepokalen

Norges Seilforbund

Norges 145 beste seilere i 2022 skal nåmøtes i åretssesongfinale for å seile om kongepokalen. Det er klart for seilernes utgave av Mesternes Mester i Åsgårdstrand fredag 14. og lørdag 15. oktober.

Også seilerne har sitt «Mesternes Mester» (MM)der alle landets beste seilere møtes på likefot i én og samme båtklasse for å avgjøre hvem som er aller best av de beste. Vinnerlaget stikker i MM av med H.M. Kongens Pokal. Mesterskapet er blitt en årlig tradisjon, og det markerer en offisiell slutt på årets norske seilsesong.

De som får delta i Mesternes Mester i Åsgårdstrand, er:

• Fjorårets vinnere av kongepokalen som stiller som forsvarere,
  • Alle norgesmestrene av året
  • Seilere som har vunnet internasjonale mesterskap.
  • I tillegg får landslaget og utfordrerlandslaget i seiling stille med ett lag hver.

I alt deltar det 36 lag i årets Mesternes Mesterskap, og det er ny deltakerrekord.

Mesterskapet seiles i identiske båter av båttypen J/70. Hvert lag består av fire seilere, og de seiler i heat á 12 båter. Først seiles det et antall kvalifiseringsheat, hvoretter de ti beste lagene i kvalifseringen går til en avsluttende finale. I finalen nullstilles alt, og i løpet av tre seilaser vil det bli avgjort hvilke av de ti lagene som er best.

Vinnerlaget får kongepokalen og tittelen «Mesternes Mester 2022».

Forsvarere av tittelen er Morten Helgesen fra Fredrikstad og laget hans: Eivind Rubinstein, Petrus Eide og Peder Nergaard. De vant mesterskapet i 2021, etter at Morten Helgesen hadde sikret seg deltaker-billetten i MM gjennom å ha blitt norgesmester i Finnjolle det året.

Rekken av utfordrere er lang, og den består av flere svært erfarne seilere. Flere av dem kan vise til pallplasser i tidligere MM. Til mesterskapet kommer imidlertid også et kobbel av unge, sultne og talentfulle seilere som vil vise seg frem. Fremst i den rekken er Pia Dahl Andersen og Nora Edland, som i år ble verdensmestre for juniorer i OL-klassen 49er FX.Mesternes Mesterskap er på mange måter en dyst mellom det gamle og nye seil-Norge.

– Dette er seilsportens 100 meter, og for å lykkes må alt klaffe, sier veteranen Kristian Nergaard, som har deltatt i samtlige Mesternes Mester. Han ble selv mester i 2009 – og er deltager i år igjen – denne gangen som norgesmester i båtklassenKilling.

Å peke ut favoritter er nærmest en umulig oppgave – noe som sier seg selv når Norges alle beste seilere møtes til dyst. Og for forsvarerne er det dårlige odds, for kun en gang siden Mesternes Mester ble etablerti 2009,har noen seilere klart å forsvare tittelen. Den ene gangen fant sted i 2011, da Terje Wang fra KNS klarte det.