Refleksdagen: Hadde du sett fotgjengerne uten refleks?

refleks

De mørkkledde fotgjengerne ville vært veldig vanskelig å se for bilisten uten refleks. Likevel bruker bare 4 av 10 alltid refleks i mørket.

– Det er alarmerende at så få bruker refleks. Det finnes ingen unnskyldning for å droppe den i høst- og vintermørket. Refleksen er den billigste livsforsikringen du kan få, sier Roger Ytre Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

15 prosent sier at de sjelden eller aldri bruker refleks. De urovekkende tallene kommer fra en refleksundersøkelse som YouGov har utført for Frende Forsikring.

Barn og voksne må bruke refleks
– Ikke vær en sånn som putter refleks på barna, men dropper det selv. Husk at du er et forbilde for de små, sier fagsjefen i Frende.

– På mørke høstveier kan sekundene være avgjørende. Spesielt ved siden av barna som lyser opp blir du selv nærmest usynlig uten refleks i høstmørket, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

– Hvis du eller noen du er glad i går langs veien uten refleks har en bilfører som kjører i 50 km/t bare to sekunder på seg til å unngå en påkjørsel. Med refleks har bilisten ti sekunder på seg, i samme fart, sier Roger Ytre-Hauge.

Gatebelysning er ikke nok
Frendeundersøkelsen viser at folk er dårligst på å bruke refleks i Oslo og Akershus. Bare 33 prosent bruker alltid refleks i disse områdene. Trøndere og nordlendinger er best i klassen med sine 47 prosent.

– Ikke la gatebelysning i byer bli en falsk trygghet. Husk at det på større steder er mye trafikk, mange fotgjengere, syklister og bilister som skal fungere sammen uten sammenstøt. Da er det viktig å være synlig, sier Roger Ytre-Hauge.

– Refleks er like viktig i byene som langs mørke landeveier. Det bør være like naturlig å ta på seg refleks når du går i mørket som det er å bruke bilbelte når du kjører, sier Ryste i NAF.

På Refleksdagen 17. oktober har fagsjefen i Frende en klar oppfordring:

– Ikke ta sjansen på å gå uten. Manglende refleksbruk er årsaken til ulykker med tragisk utfall hvert år. Vi har ingen å miste, verken unge eller voksne, sier Roger Ytre-Hauge.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.