Refleks redder katteliv

fartsgrense

Hvis man har en utendørs eventyrer er det viktig å sørge for at den blir sett i mørket. Et halsbånd med refleks kan forhindre mange ulykker i møte med trafikanter, og være en livreddende faktor.

For trafikanter kan det være vanskelig å oppdage katter langs og i veien når mørket har senket seg. Ideelt sett bør man ha katten innendørs i skumringstimen og på natten, men hvis katten ferdes ute kan refleks være en livreddende faktor.

– Refleks er en enkel, men smart måte å beskytte kattene våre på. En god refleks er synlig på 125 meters avstand når den blir truffet av bilens nærlys. Uten refleks er katten først sylig på 20 meters avstand, sier administrerende direktør i Agria Dyreforsikring Marianne Broholm Einarsen.

Les også:  Agria lanserer ny nettbutikk for dyreeiere

Det finnes et bredt utvalg av kattehalsbånd med refleks. Vi anbefaler et elastisk halsbånd, slik at katten lett kan komme seg ut av halsbåndet om den skulle sette seg fast. Det er også viktig at halsbåndet har en sikkerhetsutløser.

Et alternativ er å bruke et reflekshalsbånd med innebygd lys eller lampe. Unngå i så fall å bruke blinkende lys da dette kan være stressende for katten og i verste fall fremkalle epileptiske anfall. Fordelen med en lampe er at kattene enklere sees av trafikanter, spesielt når det er helt mørkt utenfor veibanen.

Les også:  12 grunner til å bruke refleks

Husk daglig tilsyn av halsbåndet, og pass på at det ikke har satt seg sand eller rusk i sikkerhetsutløseren. Se også til at halsbåndet sitter riktig og ikke er til ubehag for katten.

En smart måte å ha kontroll på katten er å feste på et lite sporingsverktøy med GPS på halsbåndet. Dette veier ikke mange gram og gjør at man til enhver tid har oversikt over hvor katten befinner seg. 

Les også:  Kollisjon i Bodø - Seks personer involvert

Reflekser slites dessverre fort ut. De fleste holder kun ett års tid og må deretter byttes ut.

– Reflekser som utsettes for regn, vind og bruksmerker blir raskt slitt. Er man usikker på om refleksen fungerer bør man teste refleksen, råder Broholm Einarsen.

Reflekstesten gjør man ved å sammenlikne en ny refleks mot den gamle i mørket. Lys på refleksene med en avstand på cirka fire meter. Da ser man effekten og kan vurdere hvorvidt den gamle bør byttes ut.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.