Pengespillmekanismer stadig vanligere i dataspill

iphone spill

Pengespillmekanismer blir i stadig større grad en del av dataspilluniverset. Her kan du lese om hvordan du kan kjenne igjen pengespillmekanismer i dataspill og få tips til hvordan du som forelder kan sette grenser for barna.

Dataspill har vært høyaktuelt det siste året, først med Fortnite-trenden som har eksplodert blant yngre barn, så med Verdens helseorganisasjon som har tatt inn «gaming disorder» som diagnose i sitt system. I disse dager er fenomenet «loot boxes» mye diskutert, der pengespillmekanismer brukes i dataspill.

«Loot» er et kjent begrep i spillverdenen, og handler om gjenstander man får eller vinner gjennom digitale forundringspakker. Belønningene kan være figurer, gjenstander, spillvaluta eller kosmetiske oppdateringer (skins) som brukes innad i spillet. En av hovedkritikkene mot «Loot boxes» går på at dataspillene benytter seg av lotteri-lignende mekanismer for å stimulere til kjøp innad i dataspill.

– Medietilsynet mener at bruk av pengespillmekanismer i dataspill har problematiske sider. Når denne type mekanismer inngår i spill rettet mot barn og unge, kan en sårbar gruppe lett bli utsatt for fristelser og kjøpepress, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Kan føre til problematisk forhold til pengespill
Rune Mentzoni er førsteamanuensis ved Universitet i Bergen, og forsker på spill, og spillproblematikk.

– Vi publiserte nylig en artikkel hvor vi mener at vi kan vise at personer som har et problematisk forhold til dataspill har en forhøyet risiko for å ha et problematisk forhold til pengespill to år frem i tid, sier Mentzoni.

– Men det mønsteret går ikke den andre veien. Vi vet egentlig ikke årsaken for dette, men en av de tingene vi spekulerer i er at det kan ha en sammenheng med fremveksten av pengespillmekanismer i dataspill.

Medietilsynet er opptatt av å bygge kritisk medieforståelse hos barn og unge, slik at de er i stand til å vurdere og bruke både dataspill og annet innhold på en bevisst måte. – Her har både foreldre og skole et stort ansvar, sier direktør Mari Velsand.

Medietilsynets råd til foreldre om pengebruk i spill
Sjekk om spillet du laster ned har «Betal i spillet»-tilbud i spillet. Dette fremkommer i dokumentasjonen ved «Kjøp i app».

Snakk med barna om pengebruk i spill og bli enige om regler for hvordan de skal forholde seg til tilbud om kjøp når de spiller. Vurder om du skal sperre/begrense muligheten til slike kjøp gjennom innstillinger på telefonen.

Hvordan sperre/begrense muligheter for pengebruk i dataspill?

For iOS-programvare (iPhone, iPad etc.)

Åpne «innstillinger». Fra «generelt»- menyen velger du restriksjoner
Angi evt. PIN-kode dersom du har brukt restriksjoner før. Hvis ikke velger du «aktiver restriksjoner» og setter en PIN-kode
Sett bryteren ved siden av «kjøp i program» til 0. På den måten vil det ikke være mulig å utføre kjøp i app overhodet

For Android

Åpne Google Play
Trykk «meny» og deretter «innstillinger»
Trykk på «krev autentisering før kjøp»
Velg «for alle kjøp vis Google Play på denne enheten»
Du kan også sette opp «Familiedeling» på barnas telefon – dette gir deg som forelder mulighet for å dele og godkjenne barnas kjøp. Når et familiemedlem foretar et kjøp, belastes kjøpet direkte fra kontoen til den som har opprettet familiedelingen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.