Overopphetet boligmarked

nbbl

Boligmarkedet er hett som aldri før og rekordmange nordmenn tror på høyere boligpriser det neste året. – Situasjonen er kritisk. Men på kort sikt kan økt rente kjøle ned markedet og på lang sikt må boligbyggingen økes i pressområder, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Blant de 1.000 spurte i undersøkelsen tror hele 65 prosent på stigende boligpriser det neste året. Den høyeste andelen siden NBBL startet målingene i mars 2018. Kun seks prosent tror på fallende priser. Resterende respondenter tror enten på uendrede boligpriser eller har ingen formening.

Den høye temperaturen i boligmarkedet understøttes av at folk flest opplever høy grad av inntekt-/jobbsikkerhet. Kun fem prosent av respondentene oppgir at de frykter å miste jobben det neste året, rett under det historiske snittet på seks prosent.

Bedrede makroutsikter og kraftig boligprisvekst forventes imidlertid å få konsekvenser for boliglånsrenten. Andelen som forventer høyere boliglånsrente det neste året har økt fra 51 til 72 prosent den siste måneden. En så stor endring i renteutsiktene trumfer oppgangen i boligprisforventningene og er nok til at Boligmarkedsbarometeret
faller fra 22,1 i februar til 17,0 i mars. Nivået er fortsatt høyt, men allikevel det laveste på 10 måneder.

– Det er fornuftig av Norges Bank og signalisere raskere renteoppgang. Renten er «atomknappen» i boligmarkedet og strammere kreditt er den mest effektive måten å dempe presset på kort sikt. Samtidig må politikere og boligbyggere gå sammen for få fart på tilbudssiden i pressområder, sier Frengstad Bjerknes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.