Matte fra Mo i Rana vinner internasjonal designpris

pressenytt

Oppstartsbedriften Heymat fra Mo i Rana har som første norske designbedrift gått til topps under den prestisjetunge NYCxDESIGN Awards.

– Dette er utrolig stort for oss! Vi satser hardt på å få et gjennombrudd i det amerikanske markedet, og denne prisen er et veldig viktig steg på veien, sier Sonja Djønne, daglig leder i Heymat.

Natt til onsdag mottok designmatten Mix Teklan førsteprisen i kategorien «Residential Flooring» under NYCxDESIGN Awards 2021, en av verdens mest anerkjente kåringer innen interiør og design. Dette er første gang et norsk produkt går til topps i denne kåringen.

I år ligger an til at om lag 40 prosent av Heymats omsetning vil komme fra eksport. I fjor lå Mo i Rana-bedriftens eksportandel på 25 prosent.

– I Norge er salget stabilt. All veksten vår stammer fra eksportmarkedene, især Tyskland, Sverige, USA og Japan, sier hun.

Bransjesjef i Norsk Industri Designindustrien, Egil Sundet, er svært imponert over eksportresultatene til Heymat.

– Heymat er et kroneksempel på hvordan norske design- og møbelaktører kan lykkes i utlandet, og prisen fra NYCxDESIGN Awards er prikken over i-en. Stadig flere får øynene opp for norsk design, og Heymat er en glimrende ambassadør for bransjen vår, sier han.

Sundet har i mange år kjempet for at norske design- og ferdigvarebedrifter skal få sitt eget eksportkontor. Norsk Industri har foreslått at det øremerkes 50 millioner kroner årlig over statsbudsjettet, og lover at dette vil gjengjeldes med en tilsvarende investering fra industrien.

– Et eget eksportkontor ville vært et kjempeløft og hadde bidratt til verdiskaping og arbeidsplasser over hele landet. Derfor var skuffelsen stor i hele industrien da Regjeringen heller ikke denne gang fant plass i budsjettet. Også i år må norske design- og ferdigvarebedrifter prøve å hevde seg mot svenske og danske konkurrenter som får mye bedre drahjelp fra sine lands myndigheter, sier Sundet.

Sonja Djønne i Heymat forteller om stor interesse rundt Mix Teklan.

– Kolleksjonen har fått masse oppmerksomhet i europeiske medier, og salget har vært svært godt så langt. Nå håper vi at prisen fra NYCxDESIGN Awards bidrar til at også amerikanske designkunder får øynene opp for Mix Teklan, sier hun.

Mix er designet av Kristine Five Melvær, og ble opprinnelig lansert i 2016 som ett av de første produktene til Heymat. I februar i år ble Mix-kolleksjonen relansert med ny fargepalett laget av koloristen Tekla Evelina Severin.

– For en liten bedrift som oss i Heymat, er veksten vi opplever også krevende. Bedre rammevilkår gjennom et eksportkontor er viktig for å holde veksten oppe, sier Djønne.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.