ANNONSE: Nylige utviklinger innen havvind-økonomien

energi strøm

Per i dag har Norge ingen forsprang innen havvind-teknologi. Selv om vi kanskje merker at flere vindmøller dukker opp er det ingen store sprang innen havvind her til lands, men i det siste har det kommet nyheter fra andre land. Kan Norge følge trenden og satse mer på vår lange kystlinje med gode forhold for havvind? Her er noen nylige spor som kan følges.

Planer om store havvindparker

De siste ukene har blant annet planene om flere større havvindparker kommet fram. Blant annet har Enterprize Energy inngått en avtale om å bygge en park utenfor Irland. Denne skal ha en størrelse på 4 GW og vil koste hele 10 milliarder dollar å få bygd. Med en total sum på rundt 26 gigawatt havvind-kraft for noen måneder siden, vil dette bli en betydelig stor bit. 

Også nabolandet vårt Danmark skal bygge en stor havvindpark på 1 GW. Selv om det ikke er like stort som Irlands planer, vil det blir Danmarks største så langt. Det avgjøres nå hvem som skal få lov til å bygge denne parken med navn Thor.

Bestemmelser gjennom auksjoner med CFD-støtte

Hvordan danske myndigheter bestemmer seg for hvem som skal få bygge Thor er ved å se på anbud basert på en CFD. CFD står for Contract for difference og kalles gjerne differansekontrakt på norsk. Akkurat som enkeltpersoner kan gjøre CFD-trading som en måte å trade ved å kjøpe kontrakter istedenfor faktiske instrument, brukes differansekontrakter også til å gi en garantert minstepris for strømmen.

Med garanterte priser er det billigere for bransjen å finansiere slike prosjekter. Denne formen for støtte brukes blant annet også i Storbritannia, hvor regjeringen nylig har lansert sin fjerde og så langt største runde med CFD-støtte for fornybar energi. Regjeringen tilbyr nå 355 millioner euro for å sikre kapasitet på 12 GW over Storbritannia. I tillegg til Danmark og Storbritannia benytter også andre land som for eksempel Polen seg av denne støtteordningen.


Større fokus på fornybar energi også i Norge

Det blir et større og større fokus på fornybar energi og grønnere løsninger. Dersom Norge også skal ta del i utviklingen vi nå ser i nabolandene våre, kan det gi en god avkastning. Eksperter tror på norsk havvindomsetning på 80–100 mrd i 2030. Men for at dette skal kunne bli en realitet, er det viktig å se hva våre naboland gjør og blant annet følge ideen om garanterte kraftpriser gjennom differansekontrakter.

Det kan se ut som Norge beveger seg mer mot denne trenden, med større satsing nasjonalt. Bransjen ga blant annet enormt respons etter at to områder for havvind ble åpnet på norsk sokkel. Mange norske bedrifter, både små og store aktører, satser nå ressurser for å kunne fokusere mer på denne bransjen. Utviklingen er i gang, men vi ligger fortsatt langt bak mange andre land. Sjefanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop, mener Norge burde tenke større og satse 100 milliarder i året på havvind frem mot 2030. Interessen for havvind øker globalt og Norge burde være en del av utviklingen – helst i front.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Ranaposten Ranaposten