Nye rekrutter i «Klar til strid» på NRK

nrk

Hvordan er det egentlig for unge som går fra det normale liv til hard, militær disiplin i førstegangstjenesten? I dokumentarserien «Klar til strid» får du et unikt innblikk i rekruttenes hverdag.

Hvis Norges trygghet blir satt på spill, er det Forsvaret som skal kjempe for landets innbyggere.

I denne dokumentarserien får seerne bli bedre kjent med hvordan det egentlig er å være i førstegangstjenesten. NRK har fått bli med når ungdommene lærer alt som skal til for å bli gode soldater.

– Førstegangstjenesten har vært i fokus i flere sammenhenger de siste årene, men det er ingen produksjoner som har dokumentert hvordan det virkelig er, både i tjeneste og på fritiden. I «Klar til strid» får vi et unikt møte med noen fantastiske mennesker, i en setting mange av oss aldri vil få oppleve selv. Dette er en serie vi er veldig stolte av. Vi gleder oss stort til å vise den frem til det norske folk, sier Eilif Bremer Landsend, prosjektleder i NRK.

Hvert eneste år er 8000 ungdommer i Forsvaret for å avtjene førstegangstjeneste. For de fleste er dette det første steget ut i verden – borte fra mor, far, søsken og andre i nærmeste omgangskrets.

I «Klar til strid» følger vi ungdommer gjennom et helt år i førstegangstjenesten ved Norges største leir, på Setermoen i Indre Troms.

Her bor 600 ungdommer sammen i brakker. Jenter og gutter som aldri har møttes tidligere må bo på samme rom. Hverdagen deres blir snudd på hodet. Plutselig er det streng disiplin og et felles ansvar som står i fokus.

Vi får følge ungdommene tett, både i med- og motgang. De første ukene oppleves som overveldende, og mange av dem kjenner på hjemlengsel og usikkerhet.

Serien består av ti episoder. Vi blir bedre kjent med blant annet Alexandra, Chris, Tuva, Bjørn Joar, Jakob og Vanessa.

Vi får også et godt innblikk i hva det vil si å være en del av artilleribataljonen. Der er det artillerijegerne som har den tøffeste soldatopplæringen. De får virkelig kjenne på hvordan man øver på overlevelse ute i ødemarken.

Dette er en serie om tunge dager både psykisk og fysisk, krevende øvelser og personlig utvikling. Men også en herlig dose humor, gode vennskap og forelskelser som oppstår.

Dokumentarserien «Klar til strid» har premiere mandag 2. januar 2023 på NRK1 og NRK TV.   

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.