Ny undersøkelse: Så bra kontroll har nordmenn på skimming

kredittkort

Drøyt annenhver nordmann er klar over at de løper en større risiko for å bli utsatt for skimming med et kontaktløst kort enn med de tradisjonelle kortene med magnetstripe. Derimot oppgir kun én av fire at deres bank har informert dem om hvordan de kan beskytte seg mot skimming. Samtidig er tilliten til norske banker rekordhøy. Det viser en fersk undersøkelse fra SkimSafe.

Ved å stå tilstrekkelig nær kan en bedrager i dag skimme det kontaktløse kortet ditt bare ved hjelp av en mobiltelefon. Den økte risikoen med kontaktløse kort er noe de fleste nordmenn er klar over. Ifølge en ny undersøkelse av Ipsos Norm gjennomført på oppdrag av SkimSafe, oppgir nemlig hele 52 prosent at de tror at de løper større risiko for å bli utsatt for skimming med et kontaktløst kort enn med de tradisjonelle med magnetstriper.

– Kontaktløse kort har en teknikk som kalles NFC som står for Near Field Connection, og kan oversettes til nærfeltskommunikasjon. Samme teknikk som har muliggjort kontaktløs kortbetaling muliggjør også såkalt trådløs skimming. Hvis du ikke beskytter deg, kan en bedrager ved hjelp av en vanlig mobiltelefon eller NFC-leser kopiere kortnummeret ditt, sier Björn Granberg, sikkerhetsekspert hos SkimSafe.

Når det gjelder hvordan man best beskytter seg mot skimming, viser det seg imidlertid at nordmenn ikke er like godt informert. Kun 28 prosent svarer at de har fått informasjon fra banken sin om hvordan de beskytter seg. Det er imidlertid forskjell mellom generasjonene. Kun 17 prosent av unge vokse i alderen 18 til 30 år opplever at de har fått informasjon om risikoen for skimming av banken sin. Tilsvarende tall i alderen 51 til 65 år er 28 prosent.

– Det er viktig at nordmenn holder seg informert om risikoen knyttet til kontaktløse kort. Fremfor alt hvordan man kan beskytte seg mot trådløst tyveri av personlig kortinformasjon. Det finnes måter å minimere risikoen på, for eksempel ved hjelp av et beskyttelseskort som legges i lommeboken. Kortet beskytter kortinformasjonen din mot trådløs skimming og minimerer risikoen for at en tyv stjeler kortinformasjonen din og deretter bruker den i et kortbedrageri, sier Björn Granberg, sikkerhetsekspert hos SkimSafe.

Undersøkelsen viser også at tilliten til norske banker er utrolig høy blant nordmenn. Hele 97 prosent oppgir nemlig at de har tillit til banken sin. Så mange som 29 prosent har dessuten svært høy tillit. Kun to prosent oppgir at de ikke har noen tillit.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.