Ny undersøkelse: Dette spiser vi på nyttårsaften

julebord

Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten i Norge. Samtidig oppgir 1 av 10 at de vil spare utgifter i høytiden ved å redusere antall gjester. MatPrat-kokken foreslår en sharing-meny der alle tar med seg 1-2 retter hver.

Ifølge årets ferske juleundersøkelse gjennomført av YouGov for MatPrat, oppgir 28 % at de spiste kalkun nyttårsaften i fjor. Det er en nedgang på seks prosent fra MatPrats forrige juleundersøkelse.

– Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften, og 28 % av oss spiser kalkun til middag. Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også. I Vestland fylke spiser hele 33 % pinnekjøtt på nyttårsaften, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.

Dette spiser nordmenn på nyttårsaften:

Kalkun: 28 %

Pinnekjøtt: 16 %

Ribbe 9 %

Biff/helstekt filet eller kylling: 6 %

Grønnsaker: 3 %

– Jeg tror den lille nedgangen på kalkun kan skyldes en endring i nyttårsfeiringen. Det er mindre tradisjonelle middager der alle sitter til bords, og vanligere med en minglefest med tapas eller småretter.

Undersøkelsen viser også at folk tar mange grep for å redusere utgiftene høytiden, 28% ønsker å spare inn på strøm og varme. 1 av 10 ønsker å spare penger ved å redusere antall gjester.

– Det er forståelig at mange nå tar grep for å spare penger, også på nyttårsfeiringen. Sharingmeny, der mange små retter utgjør måltidet, er et godt valg. Det er helt innafor å be gjestene ta med seg 1-2 retter hver. Slik deler man på utgiftene, og ikke minst arbeidet med å lage selskap. 

– Når man spiser en sharing-meny kan alle også bli sittende rundt bordet, som gir et helt annet fellesskap rundt måltidet, sier Maske.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.