Norske kvinner sover, trener, spiser og føler seg dårligst i menstruasjonsfasen. Også andre faser i menstruasjonssyklusen påvirker hvordan de har det, og hva de gjør. Det viser en ny, omfattende undersøkelse av YouGov gjennomført på vegne av Libresse.
Ifølge undersøkelsen skulle over halvparten av kvinnene ønske de hadde mer kunnskap om hvordan menstruasjonssyklusen fungerer, for å kunne påvirke eget velvære.
I rapporten Own your cycle har Libresse latt nær 800 menstruerende kvinner i Norge svare på spørsmål om deres velvære og atferd i de fire fasene i menstruasjonssyklusen: menstruasjonsfasen, follikkelfasen, eggløsningsfasen og lutealfasen. Resultatet viser at 55 prosent skulle ønske de visste mer om syklusen for å kunne påvirke sitt velvære. Dette gjelder særlig de unge; hele 75 prosent i alderen 18-29 år ønsker at de visste mer om hvordan menstruasjonssyklusen fungerer for å kunne føle seg bedre i de ulike fasene.
– Hormoner som østrogen, testosteron og progesteron kommer og går gjennom hele menstruasjonssyklusen, noe som påvirker alt fra kvinnenes seksualdrift, energi og sult. Til og med kroppsstyrken. Hvis man vet hva man kan forvente seg før og under de ulike fasene i syklusen, har man også en betydelig større sjanse til å påvirke sitt generelle velvære, sier Oda Mustorp, Brand Manager i Libresse.
Kvinner har det verst når de blør
Det er i menstruasjonsfasen de fleste kvinner, hele 87 prosent, opplever en eller annen form for påvirkning, mest i form av smerter og kramper. I denne fasen har kvinner det som verst, så mange som 60 prosent svarer fem eller lavere på en tipunktsskala for deres generelle velvære i menstruasjonsfasen.
I menstruasjonsfasen er også søvnen på sitt verste. Kvinner anslår at de i gjennomsnitt sover 35 minutter mindre per natt i menstruasjonsfasen sammenlignet med når de ikke har menstruasjon. To femtedeler sover ikke bra eller ikke bra i det hele tatt i denne fasen, til sammenligning med litt over en femtedel i de øvrige fasene. Hovedårsakene til dårlig søvn er menstruasjonssmerter og mage- og tarmproblemer.
Halvparten ønsker å vite hvordan de skal optimalisere kostholdet
Mange kvinner merker også en endring i appetitten i de ulike fasene av menstruasjonssyklusen, dette gjelder spesielt i menstruasjonsfasen – litt over en tredjedel (38 %) oppgir at appetitten og/eller hva de ønsker å spise endres. Her er det klare forskjeller mellom ulike aldre. Mens nær halvparten (44%) av de mellom 18 og 29 år merker forskjell i menstruasjonsfasen, er tilsvarende tall for aldersgruppen 45 til 60 år på 30 prosent.
Når det gjelder kostholdet i de ulike fasene er trenden tydelig: kvinner spiser minst sunt i menstruasjonsfasen. I denne fasen oppgir nesten halvparten (40%) at de ikke spiser særlig sunt eller ikke sunt i det hele tatt. I motsetning til dette ønsker hele 50 prosent av alle kvinnene at de hadde mer kunnskap om hvordan de kan optimalisere kostholdsvanene sine gjennom hele menstruasjonssyklusen.
Syv av ti kvinner avstår ofte eller noen ganger fra å trene som følge av hvordan de har det under menstruasjonsfasen. Samtidig skulle halvparten av kvinnene ønske de hadde mer kunnskap om hvordan man kan trene for å optimalisere treningen i de ulike fasene av menstruasjonssyklusen. I for eksempel eggløsningsfasen økes østrogennivået, noe som gjør at man kan føle seg sterkere og få mer ut av treningen enn under de andre fasene. Hele 61 prosent av alle kvinnene vet Imidlertid ikke i hvilken fase dette skjer.