Det er en urovekkende økning i boligbranner i Norge. Tall fra alarmselskapet Verisure viser en økning i boligbranner på 12 prosent fra 2016 til 2017.
August var måneden som økte mest i 2017 med over dobbelt så mange branntilfeller som august året før. Januar var for øvrig måneden med flest registrerte branner i fjor, tett fulgt av november og desember.
– Tørrkoking, samt feil på eller feil bruk av elektriske apparater, er overrepresentert i statistikken. – Det brenner altfor ofte i norske boliger, og mange av brannene skyldes dessverre slurv med brannsikringen, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.
Med mer enn 240.000 kunder over hele landet er Verisure Norges ledende boligalarmleverandør. Selskapets døgnbemannede alarmstasjon er kontinuerlig i kontakt med kunder som trenger hjelp med alt fra hvordan man bytter batteri på røykvarsleren til reelle brannalarmer og innbruddsalarmer.
– Dette er dystre og urovekkende tall. Med all informasjon som er tilgjengelig om brannsikkerhet, skulle man jo ønsket og håpet at disse tallene gikk ned i stedet for opp, sier Dagfinn Thorkildsen.
Brannårsaker
Statistikken for 2017 viser også en viss variasjon i både hvor, hvordan og hvorfor brannene oppsto. Likevel er det enkelte tall som skiller seg negativt ut.
– Den gamle klassikeren tørrkoking/tørrsteking er fortsatt årsak til mange branner, men også feil på eller feil bruk av elektriske apparater er overrepresentert i statistikken, sier Thorkildsen i Verisure.
Sikkerhetseksperten peker på at norske hjem stadig får flere elektriske apparater og enheter som trenger strøm og lading, inkludert alt fra mobiler og nettbrett til elbiler.
– Det er mange elanlegg som rett og slett ikke er dimensjonert for alle apparater en moderne familie har, og alle er ikke like flinke til å følge retningslinjene for tilkobling og lading. Dette utgjør en betydelig brannrisiko, sier han.
Viktig med røykvarsler
Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skjer halvparten av alle dødsbranner i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Sikkerhetsekspertens beste tips er å ha minst én røykvarsler i hver etasje samt å ha slukkeutstyr tilgjengelig.
– Den tryggeste løsningen er å ha overvåkede røykvarslere som er optiske og seriekoblede, som varsler med både sirene og stemme for at hele familien skal våkne om alarmen går mens man sover, sier Thorkildsen.
Oppkobling til døgnovervåket alarmstasjon gjør at man umiddelbart kan komme i kontakt med de som er i boligen når alarmen går, og veilede både barn og voksne ut av hjemmet hvis det brenner. Det får du dersom du er kunde hos et alarmselskap.