Norilsk, en av verdens mest forurensede byer blir grønn

norilsk

Gruveselskapet Polar Norilsk har sluttet seg til en russisk økologisk maraton som heter «Zero Impact on the Environment». For å markere oppstarten av miljøprosjektet ble to metallurgiske fabrikker i Norilsk stengt i en time.

I flere år har byen Norilsk, som ligger i Krasnoyarsk-regionen i Russland, blitt ansett som en av de mest forurensede byene på grunn av utslipp fra nikkelanlegg. Nå igangsettes det et ambisiøst og gjennomførbart mål om å bli grønnere. Etter å ha avviklet et av anleggene i 2016, ble luften forbedret, det neste målet er å redusere utslippene fra eksisterende industrianlegg med hele 75%.

Nornickel, det russiske nikkel- og palladiumsmelte- og gruveselskapet, som har anlegg i byen Norilsk og flere steder ved den Norsk-Russike grensen, fortsetter å investere gigantiske beløp for å forbedre miljøet.

Stengingen av nikkelanlegget er det første trinnet i en stor modernisering, og gjenoppbyggingen av resten av industrianleggene er det andre store skrittet. Nå, når vintersesongen er over, går moderniseringen av rørledningen og rengjøring av territoriet til Nadezhda metallurgiske anlegg videre. Dette er det tredje store skrittet mot en grønnere fremtid.

Dessverre ble ikke miljøproblemer tatt i betraktning i sovjetiske tider, da de fleste industrianleggene ble bygget. En konsekvens er malmlekkasje, noe som fører til jordforurensning og påvirker Daldykan-elven hvert år i løpet av snøsmeltingssesongen. Som følge av dette får fargen på elvene en rødaktig tinge, noe som uunngåelig førte til en negative omtale i sosiale medier.

Dermed må Russland betale prisen for Sovjetunionens forurensinger i dag. Mer enn 30 millioner dollar har blitt investert de siste to årene for utskifting av rørledninger og rensing av nærområdene. Fremtidige planer inkluderer bygging av et filtreringssystem, som forhindrer lekkasje og forurensning. Et annet tiltak for å hindre forurensning av Daldykan-elven er installasjonen av nye «Pipeline B-2» for å eliminere utslipp og uautoriserte utslipp av forurenset vann.

En annen dramatisk effekt av den dårlige økologien i byen er en lukt av gass i luften, som lokalbefolkningen ikke har noe annet valg enn å bli vant til. Den nærmeste kobberfabrikken i byen har allerede modernisert evakueringsordningen for eksosgasser. Videre kjøpte byen såkalte mobile miljølaboratorier, som kontinuerlig overvåker nivået av gass i luften. Selv de minste gassforurensningsendringene rapporteres umiddelbart til anlegget som har ansvaret for disse utslippene, og anlegget tar omgående tiltak for å få fullstendig stopp på produksjonen eller redusere volumet.

– Vi planlegger også bygging av anlegg for utnyttelse av svoveldioksidrike gasser, samt modernisering av svoveldioksidfangstkapasiteter ved kobberverket for å produsere svovel, sier nestleder og sjefingeniør av Nornickel Aleksey Devochkin om miljøtiltaket kalt «Svovelprosjektet».

Alle endringer vil koste byen minst 2,5 billioner dollar i henhold til de foreløpige beregningene, beløpet inkluderer 385.000 dollar som Nornickel sponser for miljøprosjekter årlig.

Kanskje vi vil høre om Norilsk i nær fremtid som den mest moderniserte, grønne byen i Russland.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.