Nedlagt steinbrudd utenfor Bodø bak unikt prosjekt

ellingard

Et nedlagt steinbrudd utenfor Bodø og en mester i steinfaget fra Troms har sentrale roller i et unikt fasadeprosjekt i Oslo. 

For det er både en spesiell historie og noen helt sjeldne steiner som Ellingard-konsernet nå skal montere på veggene til Norges Rederiforbund i Rådhusgata i Oslo.

Det foregår nå en omfattende rehabilitering av fasaden i Rådhusgata 25 som ligger like ved Akershus Festning og rett ovenfor Kontraskjæret i Oslo. Hovedentreprenør er Buer Entreprenør med Ellingard som underleverandør.

Bygningen ble ført opp i 1932, og den gamle fasade-steinen, som ikke var festet godt nok, har etterhvert begynt å løsne fra veggene. Ellingard Naturstein fikk i januar 2019 oppdraget med å rehabilitere 2000 kvadratmeter med steinfasade derav 50 kvadratmeter skal byttes ut med original vare.

– Det viste seg jo å bli et veldig utfordrende oppdrag siden det dreide seg om en veldig sjelden steinart som ikke lenger er i produksjon, sier Ellingard Natursteins prosjektleder og mester i steinfaget; Bjarg W. Andersen fra Balsfjord i Indre Troms. 

Andersen er født i Tromsø og vokste opp på Storsteinnes i Balsfjord før han flyttet til Oslo i 1995. Da han begynte i Ellingard for 12 år siden ble stein hans store lidenskap. Tromsværingen tok mesterbrev i steinfaget og har i dag også ansvaret for utdannelsen av alle de som skal ta fagbrev i konsernet.  Prosjektsjefen har spesialkunnskap om de forskjellige steinene som er brukt som prydstein og byggestein i Norge, og akkurat det er kunnskap som kommer godt med i utfordrende prosjekter som det som nå dukket opp i Rådhusgata 25 i Oslo.

Det syv etasjers høye bygget er nemlig ett av svært få bygg i Norge som har innslag av den sjeldne Solvågstein-pyroksenitten fra Nordland.  Oslo Rådhus, Nidarosdomen og Bodø Domkirke er andre eksempel.  

– Det som gjør Solvågsteinen spesiell er at den har veldig høy tetthet og at den glitrer på grunn av pyroksenkrystallene. I tillegg er den lett å bearbeide. Utfordringen var å oppspore det gamle steinbruddet, finne nok mengde brukbar stein og frakte det til Rådhusgata i Oslo, påpeker tromsværingen.

Men onsdag i forrige uke kunne Ellingard Naturstein endelig presentere første eksempel på en ferdig bearbeidet fasadestein av Solvågstein-pyroksenitt for en imponert byggherre.

– Den nye steinen var helt lik eksisterende stein på fasaden. Nå får vi bevart en flott  fasade i Oslo på en perfekt måte. Dette har jo ikke akkurat vært en rimelig affære, men så er da både Norges Rederiforbund og Byantikvaren strålende fornøyd med løsningen på utfordringen, sier Norges Rederiforbunds innleide prosjektleder; Iver Andresen fra ISS Facility Services.

Og Ellingard Natursteins prosjektleder kan fortelle om en svært så omfattende jobb for å komme fram til den endelige løsningen.

–  Det opprinnelige steinbruddet viste seg å ligge i den vesle bygda Festvåg, tre mil nord for Bodø sentrum.  Og ute på bruddet, som hadde vært nedlagt i snart 50 år, fant vi faktisk fem brukbare blokker på totalt 20 tonn. Men den virkelig store utfordringen var å få heist ut steinblokkene fra bruddet siden steinen lå i vannkanten og ikke var veldig tilgjengelig fra landsiden.

Det var heller ingen tilkomst fra land til de gamle steinbruddet. Alternativet var å få fraktet de ut med helikopter, men man valgte til slutt like godt å bygge en helt ny vei på 70 meter. 

– Deretter ble Solvågstein-blokkene fraktet med lastebil fra Bodø til en fabrikk på Eide på Nordmøre der steinen ble kuttet i riktig tykkelse og form og så transportet til Oslo for videre bearbeidelse på Ellingard Collections fabrikk i Østre Aker Vei før montering i Rådhusgata, sier Bjarg W. Andersen som ikke legger skjul på at han er stolt over det Ellingard og deres montører nå er med på å gjennomføre. 

– Ja, det er virkelig moro at vi får lov til å bidra med vår fagkompetanse på et prosjekt som dette. Det er ikke alle byggherrer som strekker seg så langt for at en ny fasade skal bli mest mulig lik den orginale. Og da ønsker også vi å gjøre vårt aller beste for at resultatet skal bli perfekt.  I den sammenheng er fagkompetansen og innsaten til montørene våre det som er helt avgjørende, sier konsernsjef i Morten Myhre Larsen i Ellingard Gruppen. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.