Nå blir det dyrere å kjøpe næringsmidler på nett

kalkulator

Fra 2020 kommer det nye regler fra myndighetene når du kjøper næringsmidler fra utlandet. De nye reglene medfører at du betaler merverdiavgift på mat og drikke uansett verdi, samt at noen varer vil få toll og særavgifter, som for eksempel sukkeravgift. Kosttilskudd er også definert som næringsmiddel. 

– Vi har grunn til å tro at det er mange som ikke kjenner til reglene ennå. De vil trolig bli overrasket når de importerer te, helsekost og andre næringsmidler og må betale avgifter uansett verdi, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Frem til nyttår kan privatpersoner importere næringsmidler for inntil 350 kroner (inkludert frakt) uten å betale avgifter, men Stortinget har vedtatt å innføre merverdiavgift og toll på import av næringsmidler, uansett verdi. Det utløser også fortollingsgebyr fra speditør. 

– Posten er den største speditøren, og vi er redd for at mange lar være å hente pakkene sine dersom de ikke kjenner til at regelverket er endret. Dette skjedde i Sverige da et lignende avgiftsfritak ble fjernet, sier Eckhoff.

En rekke nettbutikker i utlandet tilpasser seg de nye norske reglene for import av næringsmidler og foretar fortolling på vegne av kundene. Da vil avgiftene inngå i kjøpesummen og varene kan importeres til Norge uten ytterligere avgifter for forbrukeren. Det kan være lurt å spørre nettbutikken dersom du er i tvil om dette gjelder for din bestilling. 

Dersom du handler fra en nettbutikk som ikke ordner fortolling for deg, vil Posten gjennomføre en ordinær fortolling. Dette koster 299 kroner fra 1.1.2020. Myndighetene krever ordinær fortolling på privat import av næringsmidler og det er dermed ikke tillatt med forenklet fortolling (149 kroner fra 1.1.2020).  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.