Men CD-spilleren var ikke død

lyd høyttalere radio

Trodde du at skiftet til strømming av musikk og video over nettet har gjort DVD- og CD-spillerne helt overflødige? Da må du tro igjen. Selv om over halvparten av oss abonnerer på minst en strømmetjeneste, solgte Elkjøp i fjor mer enn 11.000 DVD-spillere og 2500 CD-spillere.

Selv om det fremdeles går mer enn 200 DVD-spillere ut av butikkene i uken, er det et godt stykke unna toppen for noen år siden.

– DVD-toppen ble for vår del nådd i 2011 da vi solgte mer enn 84 000 spillere, men deretter har det gått jevnt og trutt nedover. Allerede i 2015 var vi nede i langt under halvparten av salget i 2011, og i fjor solgte vi bare halvparten av antallet vi solgte året før, sier Kristian Pedersen, salgssjef for lyd og bilde i Elkjøp.

Selv om leverandørene skulle slutte å lage dedikerte DVD-spilllere, betyr det ikke at du ikke kan se de gamle DVD-filmene. Moderne spillkonsoller som PlayStation og X-box kan også spille av filmer på TVen, og mange bærbare datamaskiner selges fremdeles med innebygget CD/DVD-stasjon.

Video er død – vinyl lever
Det er ikke mer enn fem år siden Elkjøp solgte de siste VHS-videospillerne, mens platespillere for vinylplater har fått et nytt oppsving og selger jevnt og trutt.

– For mange ihuga musikkentusiaster er det ikke noe annet som gjelder enn vinyl, og flere artister velger å gi ut albumer på vinyl. Salget av platespillere har vært ganske stabilt på 200-400 enheter i året de siste ti årene. Det er ingen storselger, men for dedikerte musikkentusiaster er det viktig at vi fortsatt har platespillere i god kvalitet til salg, men det er ikke noe vi har inne i alle butikkene, spesifiserer Pedersen

Da er det større utvalg av CD-spillere. Selv om det nesten ikke lenger selges innbyggbare enheter til stereoanlegg, får du stadig bærbare CD-spillere som discman og «boomboxer». Elkjøp har ingen oversikt over hvem det er som kjøper DVD- og CD-spillere, men inntrykket er at det er noe eldre brukere og barnefamilier.

Småbarnsmamma Line K. Hopmoen fra Oslo er en av dem som fortsatt nyter både CD og DVD’er:

– Femåringen min ønsket seg discman til jul, og ble veldig glad da hun fikk sin egen CD-spiller. Vi har en stabel med lydbøker og CD’er med barnesanger liggende, og det er mye enklere for henne å bytte CDer og spille av musikken selv enn å skulle lete på Apple Music. Broren min synes det var litt rart å kjøpe «90-tallsteknologi» til et barn født langt innpå 2000-tallet, men hun elsker den, sier Line.

Etter mange års samling, har hun og mannen en stor samling filmer i hyllene, så hun regner med å fremdeles ha godt brukt for DVD-spilleren fremover.

– Det er jo ikke alle filmer som er tilgjengelig på strømmetjenestene, og for oss som er filmentusiaster er det mye spennende ekstramateriale som finnes på DVD’ene som du ikke får på Netflix. Små barn vil jo ofte se de samme filmene om og om igjen, så da er det enkelt å bare trykke på play og være klar. Ikke minst er det enklere å ta med favorittfilmene på DVD på hytta eller på ferie der det ikke er internett, sier Line.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.