Max-katastrofen har satt en støkk i mange reisende

lufthavn ferie

Med tanke på alle flyene som er i lufta til enhver tid er det ikke ofte det inntreffer en ulykke, men når den først inntreffer går det som regel veldig galt. 2019 fikk en dårlig start når det kommer til fly og ulykker. Det begynte høsten før da et 737 Max-fly styrtet i Indonesia.

Nesten 200 mennesker omkom i den ulykken. Noen måneder senere styrtet et nytt Max-fly og 157 mennesker omkom. Resultatet var at alle fly av denne typen ble tatt ut av trafikk.

Reisende vil ikke booke tur med et Max-fly
I etterkant av at alle Max-fly ble satt på bakken for undersøkelser og forbedringer har det blitt foretatt en rekke undersøkelser om hva de reisende tenker om å fly med denne flytypen. Tallenes tale er klar og ikke videre overraskende. De aller fleste reisende, enten det er i forretninger eller på fritiden, vegrer seg for å skulle fly med Max. Max-flyene har rett og slett blitt et fly som ingen passasjerer vil fly med. Det er ikke så rart, hvem har vel lyst til å sitte på et fly å være livredd for at flyet skal styrte? Det er ingen god start eller avslutning på en reise.

I USA har det blitt foretatt studier som viser at folk som skal ut å reise heller vil velge en dyrere eller mer ubekvem rute i stedet for å ta risikoen med et Max-fly. Det er ingen grunn til å ikke tro at den samme skepsisen gjør seg gjeldende blant reisende over hele verden.

Dårlige nyheter for norsk flyselskap
Det at en så overveldende andel av reisende direkte vegrer seg for å skulle fly med et Max-fly er dårlig nytt for mange flyselskaper, ikke minst for vårt eget Norwegian. De har nemlig hele 18 Max-fly, og mange av disse har blitt brukt til selskapet flygninger i USA.

Norwegian vil fortsette å bruke Max-flyene så snart de har blitt friskmeldt, og det til tross for de reisendes voldsomme skepsis. Årsaken er blant annet at Max-flyene vil være verdens mest inspiserte fly. Både flyprodusenten Boeing og ulike luftfartsmyndigheter vil ha gått flyet nøye etter i sømmene, og det flere ganger. Når flyet igjen er på vingene vil det være et av de tryggeste flyene i verden.

Antall forsinkelsesminutter øker
2019 har så langt vært et dårlig år for reisende som ønsker å komme dit de skal med fly. Det er hovedsakelig underbemanning og ulike aksjoner som forårsaker dette, og så hjelper det selvfølgelig ikke at en hel flytype er satt midlertidig på bakken.

Over halvparten av alle reisende mangler kunnskap om hva de har krav på dersom flyet blir forsinket eller kansellert, opplyser klagetjenesten Airhelp. Opplever du forsinkelser på fly bør du først og fremst kontakte selskapet du reiser med. Du kan ha krav på både ny reise, mat og drikke samt overnatting. Det kan også være at du har krav på å få reisen refundert. Får du ikke hjelpen du trenger finnes det selskaper som har spesialisert seg på å gi den nødvendige hjelpen.

Det er uansett et godt råd å følge med på hjemmesiden til flyselskapet og flyplassen du skal reise fra. Da vet du hva som gjelder når det blir din tur til å begi deg ut på vingene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.