Mattilsynet: Unngå stappfullt kjøleskap til jul

matvarer

Før julehøytiden handler vi ofte store mengder mat. Jo fullere kjøleskapet ditt er, jo større er sjansen for at maten blir for varm. For høy temperatur kan føre til bakterievekst i matvarene, og normalt bør temperaturene i kjøleskapet være 4º celsius, eller lavere.

Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy.
For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i kjøleskapet.

Kjøtt nederst
I tillegg er det viktig å holde god orden i kjøleskapet og plassere lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk nederst i skapet, som gjerne er den kaldeste delen.

Matvarer uten emballasje og matrester bør ikke ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de ikke forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut. Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.

Ikke sett varm mat i kjøleskapet
Kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens gir gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, skal derfor avkjøles før den settes i kjøleskapet.

Langsom avkjøling øker også faren for vekst av bakterier i maten, så avkjølingen bør skje så raskt som mulig. Sett gjerne gryten ned i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god luftsirkulering. Maten avkjøles også raskere om den deles opp i mindre porsjoner. Husk at emballasjen er varmeisolerende, slik at nedkjølingen bør skje før maten pakkes inn eller emballeres.

Usikker på lagring? Se i butikken
Dersom du er usikker på hvordan maten du kjøper skal lagres, er det lurt å se hvordan de er oppbevart i butikken. Du bør også sjekke informasjonen på emballasjen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.