Mattilsynet advarer mot kjøp av planter fra utlandet

google

Mattilsynet er bekymret for økt privathandel med planter fra utlandet, særlig på nett. Slike planter kan ha blindpassasjerer som truer norsk plantehelse. Dette kan være plantesykdommer, insekter og andre organismer som kan gjøre stor skade på planter, både i private hager, i landbruket, i skog og naturen forøvrig.

Plantehelsen i Norge er god sammenlignet med andre europeiske land, men økende handel, både kommersiell og privat, øker risikoen for at nye skadegjørere får fotfeste her i landet.

– Kjøper du planter fra utlandet, så risikerer du at det følger med skadedyr og plantesykdommer som kan gjøre stor og uopprettelig skade. Andre land i Europa strever med mange skadedyr og plantesykdommer som vi til nå har vært forskånet for i Norge. Om vi ikke er forsiktige når vi handler planter og jord fra andre land, så kan det få store konsekvenser, sier Are Tømmerberg Sletta, seksjonssjef, seksjon planter i Mattilsynet.

Mange insekter, snegler, nematoder og andre organismer er skadedyr på planter. Det er også slik at mange organismer som bakterier, virus og sopp forårsaker sykdom på plantene våre. Selv om plantene ser friske ut, kan de skjule smitte. Flere av skadedyrene og plantesykdommene kan ligge latent i planter og jord i lang tid før eggene klekkes eller sykdommen bryter ut. Dette gjør det vanskelig både å oppdage disse skadegjørerne og å starte bekjemping før de er spredt og ikke lenger mulig å utrydde.

– Vår erfaring er at mange handler planter på nett og via sosiale medier, uten å være klar over konsekvensene det kan få og kravene i regelverket. Det gjør oss bekymret, sier Tømmerberg Sletta i Mattilsynet.

Mattilsynet er også kjent med at det er useriøse aktører som selger planter, for eksempel utenlandske firmaer som utgir seg for å være norske, eller firmaer som tilbyr å ha handle planter på egen risiko uten nødvendig plantesunnhetssertifikat.

Da den forhatte brunsneglen kom til Norge på slutten av 1980-tallet, var det trolig med importerte planter eller jord. Siden den gang har den spredt seg til store deler av landet, og gitt betydelige problemer for hageeiere og jordbrukere.

– Vi ønsker ikke å få en «ny brunsnegle» til landet. Det tror vi ikke at noen hageeiere heller ønsker, og i hvert fall ikke de som driver med kommersiell dyrking, sier Tømmerberg Sletta.

Planteskadegjørere kan, i tillegg til skader i private hager, også føre til stort avlingstap i landbruket om de blir spredt.

– Det kan føre til økt brukt av plantevernmidler, men det kan også være slik at skadegjørerne som blir innført, er resistente mot plantevernmidlene som er tillatt å bruke i Norge. Da står man uten verktøy til å bekjempe dem, sier Tømmerberg Sletta.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.