Manpower: Trenger flere gode hoder til logistikkbransjen

arkiv nordland

Økende netthandel og automatisering gjør at logistikkbransjen ser seg om etter flere typer kompetanse. – En veldig spennende bransje å starte karrieren i, sier Tore Nybakk, direktør i Manpower.

Nordmenn handler julegaver på nett som aldri før, og tilbudskonsepter som «Black Friday» og «Cyber Monday» har kommet for å bli. Flere varer skal pakkes på biler og kjøres ut til forbrukere. Dette har ført til at logistikkbransjen har økt bemanningen gjennom hele 2018 og inn i første kvartal av 2019.

– Netthandelen tar helt av, og betydningen av et veldrevet og effektivt lager utvikler seg i takt. Det åpner for mange jobbmuligheter i logistikkbransjen fremover, sier Nybakk.

Gigantene ansetter
Suksessoppskriften til internasjonale giganter på netthandel som Amazon og Alibaba har vært å satse alt på effektive lagre, og droppe utsalgssteder. Selv om handelsrevolusjonen har ført til at mange arbeidsplasser har gått tapt, har det også oppstått nye. I 2017 utlyste Amazon alene 100.000 nye stillinger, hvor de fleste var innen logistikk.

Nybakk ser de samme tendensene i Norge. Han understreker at selv om mye transport- og lagerarbeid er digitalisert, er det fremdeles behov for mennesker i prosessen.

– De store aktørene i det norske markedet har allerede i stor grad automatisert sine lagre, og automatiseringen vil bare øke i omfang i årene som kommer, sier Nybakk.

Etterspør «mykere» kompetanse
Logistikk-kandidater fra Manpower jobber på varemottak, kundebehandling, truckkjøring, vareopptelling, pakking, plukking og scanning av utgående varer og lasting. Mange tror logistikkarbeid må innebære fysisk tungt arbeid. Nybakk understreker at denne kompetansen fremdeles er etterspurt, men at myke egenskaper som problemløsning, samarbeid og kommunikasjon blir stadig viktigere.

– Robotisering og automatisering har ført til at bransjen etterspør kandidater med erfaring fra prosesstyring eller IT-kompetanse. Mye er allerede automatisert, og da skjer lagerstyringen via iPad, sier Nybakk.

– Hva er de viktigste egenskapene for de som vil jobbe med logistikk i fremtiden?

– De vanlige standardkravene er nøyaktighet. Flere av lagrene håndterer gods for mange millioner kroner. Da er det viktig å være våken. Dette gjelder enten du kjører truck eller styrer avanserte digitale prosesser. Det er også viktig å være effektiv og løsningsorientert. Logistikkbransjen passer for dem som liker høyt tempo.

Nybakk mener at en yrkeskarriere innenfor logistikk er spesielt gunstig akkurat nå, men at kravene for å få jobb har blitt høyere.

– Flere arbeidsgivere har begynt å kjøre tester der de undersøker motivasjon og nøyaktighet hos potensielle kandidater. Bransjen trenger arbeidstakere som virkelig vil være med på utviklingen.

Spår bemanningsvekst i Q1
ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer for første kvartal 2019 viser at det er flere norske arbeidsgivere som planlegger å bemanne opp enn som vil bemanne ned. Bemanningen øker i alle ni sektorer, og i fire av fem regioner. Det er de store selskapene innenfor tradisjonelle sektorer som olje og gass, kraft og industri som driver veksten.

Arbeidsgiverne i olje og gass-sektoren har de mest optimistiske utsiktene av alle sektorene i undersøkelsen. Bransjen rapporterer netto bemanningsutsikter på +17 %, en økning på fem prosentpoeng fra Q4 2018 og seks prosentpoeng fra Q1 2018.

Optimismen ser også ut til å fortsette i kraftsektoren, med bemanningsutsikter på +10 %. Industrisektoren venter lignende utsikter. Bygg- og anleggssektoren og hotell- og varehandelssektoren, har sterke bemanningsutsikter på henholdsvis +9 % og +8 %.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.