LESERINNLEGG: Sommer, sol og seksuelle overgrep

harald stine sofie

Hei, du som er en voksenperson i ett eller flere barns liv! Visste du at mellom 30 og 50 prosent av alle seksuelle overgrep mot barn og unge utføres av andre barn og unge?

Visste du at flertallet av de unge som har krenket andre seksuelt er mellom 15 og 19 år? Og visste du at en stor andel av disse overgrepene er søskenovergrep? Det betyr det du tror: For eksempel at storebror forgriper seg på lillesøster.

Det er kanskje vanskelig å forstå, men det er like fullt den vonde virkeligheten.

Derfor sier jeg: Hei, du som er en foresatt, fotballtrener, ungdomsleder eller fosterpappa. Du som er en trygg voksen! Sommerferien er høytid for vold og overgrep, og skal vi forebygge det vonde, så må vi alle ta ansvar.

Innimellom grillingen, badingen og softisene, snakk med de unge, for eksempel på den lange og kjedelige bilturen, eller ved ankomst til nattens leirsted. Snakk med dem om egne og andres grenser, om hvem som eier kroppen, og om hvor de kan melde fra om de opplever noe de ikke skal oppleve.

Snakk med dem om at Alarmtelefonen 116 111 er døgnåpen, gratis å ringe, og en god hjelp om det ulovlige og vonde skjer. Snakk med dem!

På den måten kan du bidra til at barn får en god sommerferie, fri for det barn ikke skal oppleve. Skal vi kunne forebygge seksuelle overgrep mot barn, hjelper det om alle bidrar litt, også om sommeren.

God sommer!

Harald Dean


Pedagog i Stine Sofies Stiftelse

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.