LESERINNLEGG: Er du også lei av matpakkepresset?

kavli

Skolestart og tid for å gjøre seg klar til høstens matpakkemaraton. Du som er mor eller far vet at det ofte byr på utfordringer. Derfor vil jeg i dag slå et slag for «vanlig» mat, og oppfordre til å ta den gode, gamle matpakken tilbake!

Av Kristine Aasheim, adm. dir. i Kavli Norge.

Jeg husker godt min første matboks, en Rød Tupperware med svarte klemmer på siden. Den inneholdt vanligvis to grove brødskiver med ost, leverpostei eller Trønderfår. Skivene måtte ligge oppå hverandre med pålegget i midten. Jeg hadde – som barn flest – også strenge krav til skorpen på brødskiven. Da mamma laget matpakken var det alltid frukt med, mens pappa hadde en tendens til å glemme det. Det var få overraskelsesmomenter, men jeg likte det slik. En forutsigbar og god matpakke.

Matpakken er en særnorsk tradisjon som de fleste av oss har mange minner knyttet til, men hvordan ser egentlig dagens matpakkelandskap ut? 

For enkelte er matpakkesmøringen en arena hvor de kan briljere, andre forbinder matpakkesmøring med stress, tidspress, mangel på variasjon og misfornøyde barn. Halvspiste matpakker som kastes etter endt skoledag. Mye dårlig samvittighet. Hvorfor har det blitt slik? 

Dagens matpakke er mer avansert enn mine to grovbrødskiver med ost og leverpostei. Det er større press på kreativitet, og maten skal ikke bare være akseptert av både skolen, andre foreldre og eksperter, den bør også være nydelig innpakket og inneholde flere varierte småretter og ingredienser i ulike kamre i matboksen. Det skal rett og slett være fancy og ultrasunt. Er alt dette nødvendig? 

Sannheten er at vi bombarderes med motstridende «ekspertråd» og bloggtips om dietter og kosthold. «Enkle grep» snakkes det ofte om. Klart dette overføres til skolematpakken, og som mamma eller pappa kjenner man presset. Får han nok mat, sunn mat, god mat, pen nok mat med på skolen?

Jeg kjenner at jeg som mor er lei av jaget. For meg er myndighetenes kostholdsråd og det vi lærte i heimkunnskapen fortsatt førende for hva som er et variert, sunt og godt kosthold. Kostholdssirkelen fra ungdomsskolen på 90-tallet er prentet på netthinnen. 

Jeg jobber med mat og ernæring i hverdagen, og kan fortelle at det ikke er mye som har forandret seg siden den gang. Vi har fortsatt fokus på at barna våre får i seg en kombinasjon av fiber, protein, kalsium, vitaminer og mineraler – viktige næringsstoffer for små, aktive kropper og en hjerne i utvikling. Disse næringsstoffene finnes i “vanlig” mat, som ost, melk, kjøttpålegg, frukt og grønt. Enkelt og greit. 

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. På samme måte er mottoet «vanlig mat er bra nok» helt strålende for å ta hverdagen tilbake og roe ned matpresset og hysteriet. Barna behøver ikke stjerneformede frukter og fire forskjellige matretter i matboksen hver dag. 

Minn deg selv på at skolematpakken utgjør fem av omkring 30 måltider barna dine spiser gjennom uken og at du har plenty av anledninger til å ta igjen for den ene matpakken du ikke var helt fornøyd med. Noen ganger er det helt allright med de to brødskivene med pålegg midt imellom og et grønt eple på siden! Det viktigste er at barnet spiser opp og får en god matopplevelse.

Lykke til med skolestart og matpakkemaratonet!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.