Nå kommer det lyn og torden. Er du forberedt?

lyn

Juli er høysesong for lynnedslag i Norge. Hvert år slår lynet ned i over 2 000 norske hus og hytter. Tusenvis av datamaskiner, tv-er og elektriske apparater blir skadet. Slik beskytter du hjemmet og eiendelene dine mot lynet.

I fjor ble det registrert 2 830 lynnedslag i hus, hytter og bedrifter i Norge, og forsikringsbransjen utbetalte over 108 millioner kroner i erstatning som følge av disse. De aller fleste lynnedslag forårsaker mindre skader på elektriske gjenstander som tv-er, radioer, datamaskiner, modemer, telefoner, frysebokser og kjøleskap, men naturkreftene kan også forårsake brann og store ødeleggelser.

Lagre kopier av bilder i skyen
Skader som følge av lynnedslag dekkes av hjem- eller husforsikringen, men enkelte tap lar seg ikke erstatte.

– Norske hjem er fulle av verdifull elektronikk og andre verdisaker, men det er de personlige eiendelene som folk flest er mest redd for å miste. Vi kan jo hjelpe med å erstatte materielle verdier gjennom forsikringen, men det er verre med den emosjonelle verdien, for eksempel om en datamaskin full av familiebilder blir ødelagt. Vi anbefaler derfor alle å ha en kopi av fotografier lagret i skyen, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

Sjekk sikringsskapet
Det er snart ti år siden det ble påbudt med overspenningsvern i alle nyoppførte og rehabiliterte bygg i Norge. Dette vernet beskytter mot skade og brann, inkludert varmgang som kan oppstå i etterkant av selve lynnedslaget.

– Mange skader som følge av lynnedslag kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen. Har du et eldre sikringsskap, bør du sjekke om det er installert overspenningsvern. Har du det ikke, anbefaler vi at du kontakter elektrikeren din for å få det installert så snart som mulig, sier Persson.

Dra ut kontakten – og mobiltelefonen
Lyn kan skade alt som er koblet til en stikkontakt, også ladere. Modemer, tv-er og datamaskiner er spesielt utsatt for skader ved lynnedslag eller overspenning.

– Mange ler av det gamle rådet om å trekke ut støpselet fra tv-en når det er tordenvær, men det er det ingen grunn til. Elektronikken i flatskjermen, datamaskinen og modemet ditt er spesielt sensitiv for svingninger i strømspenning. Det samme er mobiltelefonen din. Vi anbefaler derfor at du drar ut kontakten til tv-en og ikke lader datamaskinen eller telefonen når det er tordenvær, sier Persson.

Kilder: Finans Norge – brannstatistikk, Meteorologisk Institutt – lynstatistikk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.