Lanserer ny støtteordning for hurtiglading i Nord-Norge

lade elbil

Enova varsler konkurransebasert støtteordning for helhetlig utbygging av hurtigladere i utvalgte områder hvor elbilsatsingen ennå ikke har kommet ordentlig i gang. Først ut er Finnmark og Nord-Troms.

Etter å ha støttet 230 hurtigladere langs hovedfartsårene i Norge, og rundt 100 hurtigladere i kommuner med få eller ingen fra før, står Enova foran et nytt løft for norske elbilister.

– Transportsektoren står for en tredel av norske klimagassutslipp, og personbilene alene utgjør en tredel av dette igjen. På sikt må utslippsfrie kjøretøy bli det foretrukne valget for både bedrifter og privatpersoner, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

En tilstrekkelig ladeinfrastruktur er en viktig forutsetning for å bevege markedet i denne retningen, mener Enova-sjefen:

– Skal det bli attraktivt for flere å skaffe seg elbil, trengs det et grunnleggende tilbud av hurtigladere flere steder. I store deler av Norge bygges det nå hurtigladere uten offentlig støtte, men i enkelte områder med lav elbilandel er det fortsatt behov for drahjelp.

Starter i Nord-Norge
Det nye støttetilbudet fra Enova blir en serie konkurranser om støtte til helhetlig utbygging av hurtigladere innenfor gitte geografiske områder, hvor første runde starter i Finnmark og Nord-Troms. Detaljene er fortsatt ikke spikret, og her vil Enova ha bransjen med på laget:

– Vi ønsker å gjøre hurtiglading i Finnmark til et best mulig business case for markedsaktørene. Derfor går vi nå i dialog med dem om hvordan vi best utformer konkurransen, sier Nakstad.

Enova inviterer til dialogmøte i Kirkenes den 19. mars for å diskutere blant annet de tekniske kravene i konkurransen, hvilke geografiske områder de ulike pakkene i første runde bør dekke, og hvor raskt det er praktisk mulig å få hurtigladerne på plass.

Bygger et bærekraftig lademarked
Målet er en markedsdrevet utbygging av hurtigladere, forklarer Nakstad:

– Ambisjonen vår er ikke å fylle Finnmark med hurtigladere, men at konkurransen bidrar til at elbil blir et reelt alternativ for de som bor og jobber i disse områdene. Så er tanken at dette skaper tilstrekkelig bruk og etterspørsel til at det deretter blir kommersielt interessant med videre utbygging. Slik kan støtten fra oss bidra til å skape et bærekraftig marked for hurtiglading.

Med konkurranseformen søker aktørene om beløpet de trenger for å kunne bygge hurtigladerne, hvor aktøren som tilfredsstiller kravene og søker om det laveste tilskuddsbeløpet er den som vinner konkurransen og dermed tildeles støtte. Enova kan støtte inntil hundre prosent av investeringskostnadene.

NB: Dagens støttetilbud til utbygging av hurtigladere i distriktene fases ut og vil stenge for nye søknader senest 3. juni kl. 12:00. Enova tar sikte på å åpne det nye tilbudet i april.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.