– La oss ta en trafikksikkerhetsdugnad

biler speed

Etter en lang periode med positive trender for ulykkestallene i trafikken, fikk vi dessverre et kraftig tilbakeslag i fjor. Nå kommer KNA med en oppfordring til alle og enhver for å forebygge ulykker i sommertrafikken.

Sommeren 2022 var et tragisk år for trafikksikkerheten i Norge, hvor sommeren skilte seg særlig ut. I løpet av de tre sommermånedene mistet 47 personer livet i trafikken, mot 29 personer i samme periode i 2021. Foreløpig er det ingen som har noe godt svar på hvorfor tallene plutselig skjøt i været i 2022, men utforkjøringer og møteulykker er ofte de alvorligste ulykkene.

Tallene gjør inntrykk på KNAs mangeårige generalsekretær, Børre Skiaker. Han mener alle som ferdes i trafikken, veieiere og bilprodusenter har et felles ansvar for trafikksikkerhet, men skal noe gjøres raskt er det trafikantene selv som må ta ansvar.

– Vi skal ikke svartmale den norske trafikksikkerheten. Vi har vært verdensmestere på trafikksikkerhet i mange år, og ser du de lange linjene går det i riktig retning. Samtidig er den høye økningen i antall drepte og hardt skadde i trafikken fra 2021-2022 bekymringsverdig og noe vi må ta på alvor, sier Skiaker.

Han viser til nullvisjonen som slår fast at det er moralsk og etisk uakseptabelt at folk blir drept eller hardt skadd i trafikkulykker.

– Alt som for kjøringen er uvesentlig, er i utgangspunktet forbudt og bør unngås, sier KNA-sjefen som sikter spesielt til uoppmerksomme trafikanter.

KNA ber nå alle være ekstra påpasselige når de ferdes langs veiene i sommer.

– Vi vet at store deler av ulykkene knyttes til førerfeil og menneskelig svikt og vi vet at de fleste veiene ikke er laget for at mennesker kan gjøre feil uten at det medfører alvorlige skader. Derfor er det viktig at hver og en av oss tar ansvar for egen og andres sikkerhet, mens vi venter på bedre veier og tryggere biler. En felles trafikksikkerhetsdugnad hvor vi er ekstra forsiktige og tålmodige når sommertrafikken nå sparkes i gang er et godt utgangspunkt. Vi kan alltid bli litt bedre trafikanter, enten vi ferdes på to hjul, fire hjul eller til fots, avslutter KNA-sjefen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.