Kraftig vekst i stillingsmarkedet

finn

– Er du på jakt etter en jobb, er det ingen tvil om at det er gode muligheter nå, sier Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder for FINN jobb:

– De siste månedene har stillingsmarkedet tatt seg kraftig opp, og det er svært gledelig å se at det er mange muligheter for jobbsøkere, innenfor en rekke ulike bransjer.

Første halvår i år (januar – juni) har man sett en økning på nesten 50 prosent i antall stillingsutlysninger på FINN jobb sett mot samme periode i fjor. Også sett opp mot samme periode i 2019, som ikke var et “korona-år”, har det vært en økning på 14 prosent.

– I 2020 var det norske arbeidsmarkedet i krise som følge av korona-pandemien, og starten på 2021 var også moderat. Utover våren så vi imidlertid at markedet begynte å ta seg skikkelig opp. Antall stillingsutlysninger hittil i år er også betydelig høyere enn det var i samme periode i 2019 – noe som er ekstremt positivt med tanke på hvordan situasjonen så ut for bare ett år siden, forteller Ringvold.

Stor økning i mange bransjer
Bransjene med flest stillingsutlysninger på FINN jobb første halvår 2021 er:

Les også:  LESERINNLEGG: Tiltak mot kjønnstrakassering i fiskebåter

1. Helse og omsorg: 28% økning i antall stillingsutlysninger i 2021 sammenlignet med samme periode 2020, 38% økning sammenlignet med 2019.

2. Bygg og anlegg: 51% økning i antall stillingsutlysninger i 2021 sammenlignet med samme periode 2020, 7% økning sett mot 2019.

3. Industri og produksjon : 78% økning i antall stillingsutlysninger i 2021 sammenlignet med samme periode 2020, 31 % økning sett mot 2019.

4. Butikk og varehandel: 62% økning i antall stillingsutlysninger i 2021 sammenlignet med samme periode 2020, 18% økning sett mot 2019.

5. Barn, skole og undervisning: 46% økning i antall stillingsutlysninger i 2021 sammenlignet med samme periode 2020, 16 % økning sett mot 2019.

Gjenåpningseffekten
Også i juni, som var første måned etter de større restriksjonslettelsene, merket man god flyt i stillingsmarkedet på FINN jobb, med en økning på 80 prosent sammenlignet med 2020 og en økning på nesten 50 prosent i antall stillingsutlysninger sammenlignet med samme periode i 2019.

– Mange bransjer har en positiv oppsving nå ser vi, og særlig bransjer som tidligere har vært hardt rammet av nedstengingen, som for eksempel “Restaurant, mat og uteliv” og “Butikk og varehandel”, sier Ringvold i FINN.

Les også:  LESERINNLEGG: Tiltak mot kjønnstrakassering i fiskebåter

I juni var det 114 prosent økning i stillingsutlysninger innenfor “”Restaurant, mat og uteliv” sett mot 2019, som var et “normalt” år, og hele 228 prosent økning sett mot 2020. Innenfor “Butikk og varehandel”, har man sett 75 prosent økning i stillingsutlysninger i samme periode i år sett opp mot 2019, og over 100 prosent økning sett mot 2020.

– Det er god fart i servicenæringen igjen, og at det er svært mange muligheter for de som kanskje ble permitterte eller mistet jobben i disse bransjene til å finne noe nytt nå, forklarer jobbanalytikeren.

Vekst i besøk også
Det er imidlertid ikke bare vekst i stillingsutlysninger på FINN jobb, også etterspørselen øker. Og særlig i tiden etter gjenåpningen, har man sett en boost.

I juni for eksempel hadde FINN jobb over 7,5 millioner annonsebesøk, en vekst på nesten 20 prosent sett mot samme periode i fjor, og en vekst på 30 prosent fra juni 2019.

– Og antall besøk har egentlig bare fortsatt å øke. Dette viser at det er mange arbeidstakere som er på jakt etter en ny jobb, sier Ringvold.

Les også:  LESERINNLEGG: Tiltak mot kjønnstrakassering i fiskebåter

Forventer mulighet for hjemmekontor
De mest brukte søkeordene på FINN jobb sier mye om hva arbeidstakere er på jakt etter når de leter etter en ny jobb. En nykommer på topp 10-listen over de mest brukte søkeordene på FINN jobb i juni (måneden etter restriksjonslettelsene) er “hjemmekontor”.

– “Hjemmekontor” er en nykommer, og med tanke på pandemien og endringene man har sett som følge av det, særlig i arbeidsmarkedet, er det kanskje ikke overraskende, sier Ringvold:

– Det er likevel veldig interessant å se at muligheten for hjemmekontor har blitt langt viktigere for mange arbeidstakere. Det er nok et tydelig tegn på at vi kommer til å se en del endringer i arbeidstakeres prioriteringer når de søker jobb fremover.

Topp 10 mest brukte søkeord på FINN jobb juni 2021:

1. sommerjobb
2. jurist
3. offshore
4. hjemmekontor
5. jobb
6. sykepleier
7. sjåfør
8. eiendom
9. elektriker
10. kokk

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.