Største fondskjøp siden januar

bjørn erik

Nordnets fondskunder har ikke høydeskrekk, tross nye rekordnoteringer på mange børser i juli. Aksjefond ble nettokjøpt for 777 millioner kroner, noe som er det høyeste tallet siden januar. På kjøpstoppen ligger globale indeksfond og teknologifond.

–  Vi fikk nok en sterk børsmåned i juli, og både USA-børsene og Oslo Børs nådde ny all time high-nivåer i løpet av juli, uttaler Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. 

 Fond ble nettokjøpt for 906 millioner kroner i juli. Aksjefond ble nettokjøpt for 777 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 114 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 15 millioner. (Merk: Disse tallene inkluderer ikke tilflyttede midler til egen pensjonskonto i Nordnet, som ble lansert i februar.)

Verdensindeksen steg med knappe 2 prosent i juli, godt hjulpet av amerikanske aksjer, som utgjør to tredjedeler av verdensindeksen MSCI World Index. Oslo Børs var så vidt i pluss i juli, og har lagt på seg 17 prosent hittil i år.

–  De amerikanske langrentene fortsatte fallet i juli, og 10-åringen falt fra rundt 1,40 til 1,24 i løpet av juli. Ekspertene gir flere mulige forklaringer på rentefallet, blant annet at inflasjonsfrykten i USA har avtatt samt at pengetrykkingen holder rentene nede. Uansett årsak er lavere langrenter positivt for aksjer. I tillegg har de store teknologikjempene i USA levert bedre kvartalstall enn forventet i juli, noe som også har bidratt til børsoppgang, påpeker Sættem.

Verdiaksjer var i vinden i første kvartal. Deretter har imidlertid vekstaksjer gjort det best. Dels kan dette forklares ved langrentene i USA, som steg kraftig i første kvartal, og som siden har falt. 

–  Renteoppgangen påvirker nemlig verdi -og vekstaksjer ulikt. Jo lengre frem i tid et selskaps inntjening ligger, jo mer vil prisingen av selskapet endres når rentenivået endres. Det innebærer at vekstaksjer blir mer negativt påvirket av stigende renter enn verdiaksjer, forklarer spareøkonomen. Han legger til at utviklingen i langrentene vil være viktig for om vekst- eller verdiaksjer vil gjøre det best fremover.

To av de tre mest kjøpte fondene i juli er teknologifond: Nordnet Indeksfond Teknologi og DNB Teknologi. Førstnevnte ble lansert 1. juni og er det første teknologi-indeksfondet i det norske markedet.

På listen over de mest solgte fondene finner vi imidertid også flere teknologifond, blant annet to vekstorienterte tek-fond fra Black Rock.  

–  Jeg tror dette skyldes at en del kunder bytter ut aktive teknologifond med det nye rimelige indeksalternativet, Nordnet Indeksfond Teknologi – eller bytter til det mer defensive tek-fondet DNB Teknologi, som har gjort et comeback det siste året, kommenterer spareøkonomen. 

Han legger til at det er sjelden å se et Kina-fond blant de mest kjøpte eller solgte fondene. I juli var imidlertid JPMorgan China Fund blant de mest solgte fondene, etter at den kinesiske børsen falt med om lag 10 prosent i juli. Børsfallet skyldes blant annet at kinesiske myndigheter varslet strengere reguleringer av IT-selskaper, og spesielt nettlæringsselskaper.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.