Mange nestenulykker med grillen

frende

15 prosent av oss har opplevd brannfarlige situasjoner når vi har grillet. – Et altfor høyt tall, mener brannekspert i Frende Forsikring.

– Tenk så mange som griller hver eneste dag nå i sommer, enten de er ferdig med ferie eller er midt i den. Enten hjemme, på stranda, i en park eller andre steder i nærheten av folk og bebyggelse, sier brannekspert og produktsjef Øystein Øren i Frende Forsikring.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om lokalt stor skogbrannfare i Vestland og Møre og Romsdal tirsdag. 

– Vi ser at uforsiktig bruk av grill og ild fører til gress-, skog- og husbrann hvert eneste år, sier han. 

Mange griller på hjemmeferie
Tallene kommer fram i en undersøkelse Norstat har gjort for forsikringsselskapet Frende. De 1000 spurte har svart på om det har svidd seg under engangsgrillen eller oppstått brannfare når de har brukt grill.

Les også:  Svenske tilstander: Bilbrann i Mo i Rana

– Mange velger nok deilig grillmat enkelte dager enten i ferien eller på soldager når jobbhverdagen er i gang igjen. Uten gode rutiner og grillvett kan det gå helt galt, sier Øren.

Han oppfordrer alle til å være spesielt forsiktig med bruk av engangsgriller, men også sigarettsneiper og annen ild.

– Nå er det svært tørt flere steder i landet, så vær bevisst på brannfaren. Ha alltid noe å slukke med ved grillen, sier han. Øren minner også om det generelle forbudet mot å gjøre opp ild i skog og mark fra 15. april til 15. september.

– Slik er det hvert år, sier branneksperten.

Disse feilene gjør folk oftest
– Dessverre er det mange som tar unødvendige sjanser. Det er lett å tenke at «det går sikkert greit», men det skal ofte veldig lite til for å starte en brann, sier Øren.

Les også:  Brann i bygning på Langneset i Mo i Rana

De vanligste feilene er å grille for tett på husvegger, ikke slukke engangsgrillen godt nok eller å kaste grillaske i søppelspannet.

Brannekspertens beste råd:

  • Ikke sett engangsgrillen på brennbart materiale. Sett den på grus, sand eller stein, ikke på planker eller gress.
  • Griller du på terrassen eller annet brennbart underlag, skaff en steinhelle eller en gulvbeskytter.
  • Så lenge grillen er varm må du holde den under oppsyn.
  • Aldri la barn eller kjæledyr være alene, eller leke, i nærheten av en tent grill.
  • Ha alltid godt med vann i nærheten.

Engangsgrillen er favoritten for mange. Den er enkel å sette opp og enkel å kvitte seg med. Eller er den det?

Les også:  LESERINNLEGG: Dyreindustrien er som en gal forsker uten etisk kompass

– Det tar lang tid før engangsgrillen er kald nok til å kastes når du har brukt den. Du bør bruke godt med vann til å kjøle og slokke og ofte trengs det mer vann enn du skulle tro. Hvis du ikke bruker nok fordamper vannet og selv små glør inne i småvått brensel kan antenne på nytt, sier Frendes produktsjef.

Ifølge Landbrukets Brannkomite viser forsøk at en liten kulegrill med grillbriketter kan være varm i mellom syv og ti timer hvis den ikke slokkes. Engangsgrillene blir enormt varme under.

– De kan rett og slett antenne eller skade underlaget, sier Øren.

– Mengder med alkohol har ingenting med grilling å gjøre. Vent med det til maten er ferdig og grillen er kald, sier Øystein Øren i Frende Forsikring.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.